– Mit kell elérnem, mester?
– A vágyról való lemondás állapotát, anélkül, hogy vágynál erre az állapotra.
– Az tehát a cél, hogy semmire se vágyjam?
– Nem. Az a cél, hogy a semmi vágyjon rád.

(Halmai Tamás: Az üresség közepe)

A zen a belső szabadság útja, mely mindenki előtt nyitva áll. Egy út, amelyen keresztül megszabadulunk gondolataink zűrzavarától, a tudatunkat terhelő folyamatos és nyugtalanító zsongástól. Egy út, amelyen keresztül elérhetünk legmélyebb gyökereinkig, megtudhatjuk, honnan jöttünk, hová megyünk. A zen gyakorlata során, tudatunk lecsendesítésével választ kapunk ezekre a kérdésekre, jóllehet ez olyan tapasztalati válasz, amely nem foglalható szavakba.

A zazen ülő meditációt jelent, amely során a lélegzetünkre figyelünk.  A gyakorlás lényege, hogy túljussunk a személyes nézeteinken, minden ránk kényszerített elképzelésen, és megérkezzünk ahhoz az alaphoz, amely mindannyiunkban közös. Fontos megjegyezni, hogy a zen által nemhogy elveszítenénk egyediségünket, beleolvadva valami megnevezhetetlenbe, hanem megtaláljuk azt, akik valójában vagyunk.

Ezen a ponton kapcsolódik a zazen meditáció a fotózáshoz, és válik a napi alkotómunka fontos kiegészítőjévé. Fotótáborunkban elsősorban nem a képek megtalálása lesz a célunk, hanem egy olyan belső egyensúly létrehozása, amely lehetővé teszi, hogy maguk a képek találjanak meg bennünket. Ehhez igyekszünk megadni minden elméleti és gyakorlati segítséget személyes tapasztalataink által.

Helyszín: Nagyvárad / Posticum 2022. október 27. – november 1. (csütörtök estétől kedd reggelig)

Részvételi díj (szállás nélkül): 60.000 Ft / 150 EUR

További információ és jelentkezés: info@imagofototanfolyam.hu

Szeretettel várjuk a fotózásra, belső teremtésre és tudattisztításra nyitott érdeklődőket!

Szaladják ‘Taikyo’ István operatőr, rendező, zen tanító és Vancsó Zoltán fotográfus


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *