Posticum - A találkozások helye

"Nagyváradon van egy szép, életet adó oázis, az a neve, hogy Posticum!"

Böjte Csaba testvér

A nagyváradi Posticum nyitott szellemiségű spirituális, kulturális központ és vendégház. Nemcsak földrajzi, de kulturális és vallási értelemben is határok mentén fekszik. “Sziget a szárazföldön” a szó és a csend határán. Sajátos helyzeténél fogva közvetítő szerepet tölt be nemzetek, kultúrák, vallások és társadalmi csoportok között.

Aktualitások, hírek

Spirituális és kulturális központ

“Lenyűgözötten a Posticumban – reményt ad, hogy a világon vannak még ilyen helyek; mintha kamaszkorom vágy-világában élnék: útban a Grál felé (reménytelennek tűnő vándorlás) egyszercsak egy barátságos menedék-ház, ahol újra erőt merítek, mert itt “tudnak valamit”, és ezzel utat mutatnak. Jó volt itt, köszönjük – reméljük még találkozunk…”

Vekerdy Tamás, 2014. március 28.

LELKISÉG

A Posticum rendszeresen otthont ad lelkigyakorlatoknak, elvonulásoknak. Az elmúlt években olyan lelkivezetőket, mestereket láthattunk vendégül, mint Mustó Péter jezsuita atya, Niklaus Brantschen svájci jezsuita és zenmester, Taigen Sódó Harada japán zenmester és magyar tanítványa, Szaladják “Taikyo” István, Jeff Shore Kiotóban élő amerikai zen tanító, az indiai “táncoló jezsuita”, Saju George, valamint Tariska Eszter Debrecenben élő keresztény lelkivezető. Az elvonulások mellett a Ház hétköznapi jóga- és zen-gyakorlásnak, keresztény szemlélődő imacsoportnak is helyet ad. Kápolnánk falai közt mindezek az utak békésen megférnek egymás mellett, sőt hisszük, erősítik egymást.

“Nagyra értékelem a Posticum törekvését, hogy közvetíti a modern keresztény gondolkodást és kultúrát.”

Endreffy Zoltán, 2002. október 19.

“Mindezzel én is teljesen egyetértek.”

Somfai Béla S.J., 2002. október 19.

A Posticum nem akar senkinek a kezébe készen gyártott válaszokat adni, csupán a külső feltételeit teremti meg annak, hogy mindenki a saját útját járhassa, a saját érzéseit érezhesse, a saját gondolatait gondolhassa. Ezt az utat követjük, mert egyedül ez méltó az érett, szabad és felelős emberhez.

MŰVÉSZET

A Posticum 2000-es megnyitása óta számtalan rendezvénnyel gazdagította Nagyvárad kulturális életét, legyen szó kiállításokról, komolyzenei kurzusokról vagy épp jazzkoncertekről. A kortárs magyarországi és romániai jazz szinte minden jelentős képviselője fellépett nálunk, így mások mellett Balázs Elemér, Szakcsi-Lakatos Béla, Vukán György, Pedro Negrescu, Mircea Tiberian, Harry Tavitian és Marius Pop. A kápolna és a díszterem számos képzőművész – például Karátson Gábor és Balázs László – kiállításának adott már helyet, de felolvasóesteket, könyvbemutatókat is rendezünk e gyönyörű terekben.

“Elmegy,

vagyis a messzeségbe ér

A messzeségbe ér

s ez azt jelenti visszatér.”

Karátson Gábor, 2007. augusztus 31.

CARITAS ÉS GYEREKPROGRAMOK

A kezdetektől fontos számunkra a rászoruló – nélkülöző és fogyatékkal élő – emberek támogatása. Ennek jegyében szervezzük meg évek óta Egalitas vendéglő nevű programunkat, melyen szellemileg sérült fiatalok főzik és szolgálják fel az ételt ép embereknek. Egy másik, szintén sok éve futó projektünk az iskolatáska program: Svájcból hozunk jó állapotú használt táskákat, és szétosztjuk őket rászoruló romániai gyerekek között.

“2012 novemberében laktam a Posticum fedele alatt és tapasztaltam először ennek a vállalkozásnak nagylelkű szellemét. Eszembe jutott a budapesti Menedék Program szelleme, na meg a San Franciscó-i Laguna Honda Hospital (God’s Hotel) ‘lassú orvostudomány’ szelleme, ahol emberi, személyes, szeretetteli figyelmet kaptak a beteg szegények ingyen. Hiszen igazán, valójában, nem nagyon tud egy ember a másiknak segíteni, de egyben biztosan: fedelet adni, szállást adni annak, aki hontalan, békén hagyni őt és bízni abban, hogy mint egy sérült madár, amint kipihegi magát, amint erőre kap, elröppen a saját életébe, saját vágyai után. Rencsik Imre mindig nyitva tartja a hátsó ajtót.”

Feldmár András, 2012. december 12.

Vendégház

Ízlésesen berendezett, világos, légkondicionált, 1-4 ágyas szobáinkban várjuk a kikapcsolódni, feltöltődni vágyókat. A vendégház Nagyvárad egyik kertvárosi részében, a centrumhoz mégis közel található, és parkolóhely, tágas terasz és kert, nívós étterem tartozik hozzá. Szállóvendégeink bekapcsolódhatnak a házban folyó meditációs és jógagyakorlásba, kulturális-művészeti programokba is.

Nagyvárad gazdag történelmi múltja, gyönyörű szecessziós palotái, élénk színházi és zenei élete szintén nagy vonzerőt jelenthet. Aki pedig lazítani akar, azt télen-nyáron várják a környező fürdők – köztük a legnevesebb, Félixfürdő -, és a város hatalmas aquaparkja, a Nymphaea. Gyerekekkel ne hagyják ki a váradi állatkertet sem!

További részletekért és szobafoglaláshoz látogasson el a következő weboldalra: www.thezenhostel.com. Szeretettel várjuk!

Terembérlés és konyhai szolgáltatás

A Posticum több termet kínál rendezvények helyszínéül, legyen az konferencia, továbbképzés, pódiumbeszélgetés, üzleti tárgyalás, bankett vagy épp öregdiák-találkozó.

Nagyváradon a Posticum az egyedüli szállásadó hely, amelyhez kápolna tartozik, így ideális helyszín esküvők, keresztelők, lelkigyakorlatok és más olyan programok számára, amelyek szakrális teret igényelnek. Kápolnánk izgalmas architektúrája egy 19. századi orgona fenségével párosul.

Éttermünk belső terét Kertész Attila budapesti belsőépítész, bútortervező alakította ki, a bútorokat Korenyák János nagyváradi asztalosmester készítette. Az étterem kibérelhető díszebédek vagy -vacsorák, családi és baráti összejövetelek, borkóstolók és hasonló események számára. Konyhai szolgáltatásunk színvonalát tapasztalt szakácsnőink, valamint a minőségi alapanyagok szavatolják.

A NAGY TERMEK BÉRLETI DÍJAI
(díszterem, kápolna, étterem, Jazzland)

40 főig
20€/óra

40-50 fő
30€/óra

50-100 fő
40€/óra

A kisebb termek bérleti díjairól, valamint az étkezési árakról az info@posticum.ro email-címen vagy a +40 744 504051-es telefonszámon érdeklődhet. Szeretettel várjuk!

Posticum könyvek

Térkép

Munkatársaink

Rencsik Imre

alapító-igazgató

rencsik@yahoo.de

Csernák Béla

kuratóriumi elnök

vezetőtanács-tag

csernakbela51@gmail.com

Wagner Andrea

kuratóriumi tag

vezetőtanács-tag

andreawagner77@gmail.com

Wagner András

irodavezető

wagner_andras@yahoo.com

Gyalai Artúr

programkoordinátor

a.gyalai@gmail.com

Vigh József és Vigh Rozália

gondnok házaspár

Művészeink

A Posticum küldetésének része, hogy lehetőségeihez mérten művészeket támogat szállással, ellátással, pénzzel, megjelenési lehetőséggel annak érdekében, hogy alkotómunkájukra koncentrálhassanak és ezáltal mindannyiunk számára értéket hozhassanak létre. Az alábbiakban őket mutatjuk be.

ZUDOR JÁNOS

Zudor János (1954-2018) Nagyvárad vágáns költője volt. Verseit 2000 után a Posticum gyűjtötte össze és őrizte meg. Egykori munkatársunk, Vanyovszki Mária gondoskodott arról, hogy a kéziratok ne kallódjanak el. János verseinek szeretete Szálinger Balázs magyarországi költőt is a Posticumba vezette, aki az egyesülettel közösen megszervezte az utolsó három kötet kiadását. Selyem Zsuzsa kolozsvári irodalomtörténész pedig felrajzolta János munkásságát a kortárs magyar szépirodalom térképére.

A ház és János kapcsolata azonban ennél személyesebb volt. Miután a lakásmaffia megfosztotta a hajlékától, a Posticumban lelt éveken keresztül otthonra. A ház munkatársai gondját viselték és ápolták, ha kellett. Mikor pedig egészségi állapota ezt már nem engedte meg, az egyesület segített neki, hogy gondozásba kerüljön.

BÁDER OLIVÉR

Báder Olivér Nagyvárad egyik legtehetségesebb jazzgitárosa. A bécsi konzervatóriumban megkezdett tanulmányait megszakítva önmagát képezte tovább. A Posticum Jazzlandjének létrejöttét inspirálta. Legismertebb albuma a Balázs Elemér Group közreműködésével kiadott Make Life Better. Jelenleg a Baranya megyei Máriakéménden él Barcsay András Bukdácsoló Angyalok Városának közösségében.

VARGA BORBÁLA

Varga Borbála festő, író, tisztánlátó misztikus. Kolozsváron született és itt jelent meg 18 évesen az Előretolt Helyőrség sorozatában az első verseskötete. Ezt követően éveken át a Posticumban dolgozott önkéntesként, majd az egyesület alkotói ösztöndíjával járja be a világot. Rendszeresen küldi a munkáit, onnan, ahol épp van, legyen az Görög- vagy épp Törökország. Festményei a Posticum galéria-vendégszobáját díszítik. Emellett pedig alkalmi munkákból él: öregeket gondoz vagy farmokon dolgozik segédmunkásként.

Karátson Gábor posticumi előadásán valamikor hosszan figyelte ezt a fiatal hölgyet, amint Leonardo da Vinci balkezes tükörírásával rótta a betűket. Az ő szavai szerint: “Neki nem tanulnia, hanem tanítania kellene.”

víz és olaj

Kolozsváron születtem, amely Erdély multikulturális és többnemzetiségű szíve. Magyar nemzetiségű vagyok román állampolgársággal. Mind a román állami, mind az erdélyi háttér több filont működtet külfölddel. Ezek egyike az egyetemi csere. Másika a munkapiac: 24/7 és eper- meg spárgaszedés. Erdély főleg nyugatra nyit, míg a két másik nagy tájegység olasz és görög munkáltatókkal dolgozik.

Ezek egyikével sem jutottam Görögországba.

Első, 2015-ös utam merőben intuitív volt, így számomra új és kísérleti. Ezt megelőzően saját szótáramat és nyelvtanomat válogattam több mint két évig. Azóta személyes döntések álltak össze történetté, inkább a körülmények dacára mint tőlük bátorítva.

A Peloponnészoszon hallani és érteni tudok, maradni kint és ezt viszonozva érzem. Eljutottam a párbeszédig és a munkáig is.

Úgy hiszem egy országot akkor kezdek ismerni mikor belőle kell megélnem. Ez a történet egy olajszüret naplója. Az oligo-részletek a legízletesebbek, ezekből válogattam.

Megtisztelve érzem magam, hogy megkülönböztetés nélkül dolgozhattam velük, és a párbeszédeiket hallhattam.

Az izmon túl épített és bátorított;

azt remélem, hogy a történettel ebből egy lélegzetnyi elmondható.

Varga Borbála korábbi munkái:

Barátaink

Akikkel egyfelé mutatnak törekvéseink, akikkel együtt gondolkodunk és dolgozunk, akikkel támogatjuk egymást:

STIFTUNG POSTICUM (Svájc)

LASSALLE HAUS
(Svájc)

GYERTYALÁNG ALAPÍTVÁNY (Máriakéménd, Baranya megye)

GRUND SCHOOL
(Nagyvárad)

JEZSUITÁK

BENCÉSEK

ONE DROP ZEN

BEING WITHOUT SELF

ARS ET VITA ALAPÍTVÁNY
(Magyarország)

Posticum-tanya

A Posticum 17 hektáron elterülő tanyája Nagyvárad közvetlen közelében, Biharpüspöki és Kisszántó között félúton található. Mély, tiszta vizű bányatava a legforróbb nyárban is felfrissít, az úszás mellett csónakázásra is kiválóan alkalmas. A tópartra 2020 augusztusában madártávlatból is mutatós kő-labirintust építettünk, mely szándékunk szerint az elmélyülés és önreflexió helye lehet az évezredes labirintus-hagyományokhoz igazodva.

A tanya központi részét, benne két házzal, kemencével, gyümölcsössel és akácligettel, jelenleg elsősorban barátunk és partnerünk, a Grund School használja gyerekprogramokra, alternatív oktatásra. Fennmaradó részén istállók állnak, juhnyáj legel.

A tanya várja vendégeinket, barátainkat: tavasztól őszig ideális helyszín spirituális elvonulásokra, táborokra, gyerekprogramokra, borkóstolókra és más gasztro-eseménykre.

Támogatóink

Miniszterelnökség - Egyházi És Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

FEJLESZTÉSEK A POSTICUMBAN

A Bethlen Gábor Alaptól 2021-ben elnyert pályázatunknak köszönhetően többek között megerősítettük a Posticum wifi-hálózatát, megújult a szobákban található televíziós rendszer, új projektort és vásznat vásároltunk a díszterembe, a szobák egy részében új redőnyök kerültek az ablakokra, valamint a recepció egy új irodai géppel gazdagodott, amely megkönnyíti a nyomtatást, a szkennelést és más irodai munkákat. Köszönjük!