Posticum - Loc al întâlnirilor

"La Oradea există o oază frumoasă, dătătoare de viață, cu numele de Posticum."

BÖJTE CSABA călugăr franciscan

Complexul Posticum din Oradea este casă de oaspeți și totodată centru cultural și spiritual. Nu doar din punct de vedere geografic, cultural și spiritual, dar și la figurat, respectiv în sensul mai larg al cuvântului se află “între hotare”. Insulă pe uscat, la cumpăna dintre cuvânt și tăcere, care prin poziția ei particulară îndeplinește un rol de mediator între națiuni, culturi, religii, diferite grupuri sociale și domenii.

Știri

Centru cultural și spiritual

SPIRITUALITATE

Posticum pune la dispoziția celor interesați, și nu numai, spații pentru exerciții spirituale, retrageri și meditații. În anii trecuți am avut ca oaspeți pe Mustó Péter călugăr iezuit, Niklaus Brantschen iezuit și maestru zen elvețian, Taigen Shodo Harada maestru zen japonez și discipolul său Szaladjak ”Taikyo” István, Jeff Shore învățător zen care trăiește la Kyoto, iezuitul ”dansator” din India, Saju George, precum și pe Tariska Eszter, îndrumător spiritual creștin din Debrețin. Alături de retrageri spirituale Casa asigură spații și pentru exerciții obișnuite de yoga și zen, și pentru un grup creștin de rugăciuni. Spațiul Capelei asigură loc pentru toate aceste căi spirituale, care conviețuiesc în pace și, credem, că se și amplifică între ei.

Posticum nu dorește să ofere nimănui răspunsuri prefabricate, doar asigură condițiile exterioare pentru toți cei care doresc să-și urmeze calea proprie, să-și trăiască sentimentele și gândurile proprii. Urmăm această cale pentru că este singura cale vrednică omului matur, liber și responsabil.

ARTĂ

De la deschiderea sa din 2000 Posticum a îmbogățit cu numeroase evenimente viața culturală a orașului Oradea, fie vorba de expoziții, cursuri de muzică clasică sau chiar de concerte jazz. Aproape toți reprezentanții ai jazzului contemporan din Ungaria  și România au concertat la noi, printre alții Balázs Elemér, Szakcsi-Lakatos Béla, Vukán György, Pedro Negrescu, Mircea Tiberian, Harry Tavitian sau Marius Pop. Capela și sala festivă a oferit loc de expoziție pentru nenumărați artiști plastici, printre care Karátson Gábor și Balázs László, dar s-au organizat și serate de lectură, prezentări de cărți în aceste spații minunate.

CARITATE ȘI PROGRAME PENTRU COPII

De la început a fost importantă pentru noi sprijinirea oamenilor nevoiași și al persoanelor cu nevoi speciale. În acest sens organizăm de mai mulți ani programul Restaurantul Egalitas, unde tineri cu deficiențe (sindrom Down, sau din spectrul autism) pregătesc și servesc mâncarea oaspeților. Un alt proiect în curs de ani de zile este programul ”Ghiozdanul”: aducem ghiozdane folosite dar ergonomice și în stare bună din Elveția și le distribuim la copiii nevoiași din România.

Casa de oaspeți

Așteptăm oaspeți dornici de deconectare și recreație în camerele noastre cu 1-4 paturi, mobilate cu gust, luminoase, cu aer condiționat. Casa de oaspeți se află într-o zonă verde al orașului Oradea și totuși nu departe de centru, având locuri de parcare, terasă largă, grădină și un restaurant plăcut, deschis periodic. Oaspeții noștri pot participa la programele noastre de meditații, la cursurile yoga sau la programele noastre cultural-artistice.

Trecutul istoric bogat al orașului, palatele sale splendide în stil ”art nouveau”, viața teatrală și muzicală animată, poate fi, de asemenea, foarte atractivă. Cei care doresc relaxare, sunt așteptați în băile din imprejurimi, cele mai cunoscute fiind Băile Felix, precum și uriașul ”Aquapark Nymphaea” din oraș. Nu uitați să vizitați cu copiii nici Grădina zoologică!

Pentru detalii și rezervări rugăm: www.thezenhostel.com

Vă așteptăm cu drag!

Închiriere de săli și servicii de restaurant

Posticum oferă mai multe săli pentru organizarea de evenimente, cum ar fi conferințe, cursuri de perfecționare, întâlniri de afaceri, banchete sau chiar reuniuni de liceu/facultate.

În Oradea Posticum este singurul loc de cazare, care dispune și de o capelă, devenind astfel locație ideală pentru organizarea de nunți, botezuri, exerciții spirituale și alte programe care necesită un spațiu sacral. Arhitectura emoționantă a capelei noastre este dublată de măreția unei orgi din secolul al XIX-lea.

Interiorul restaurantului nostru a fost proiectat de arhitectul Kertész Attila din Budapesta, mobilierul a fost executat de maistrul tâmplar orădean Korenyák János. Sala de mese poate fi închiriată pentru mese de prânz sau cine festive, pentru întâlniri familiale sau prietenești, pentru degustări de vin sau alte evenimente similare. Nivelul serviciilor de bucătărie este asigurat de experiența bucătăreselor noastre și de calitatea materialelor de bază.

PREȚURILE DE ÎNCHIRIERE A SĂLILOR
(sala festivă, capela, sala de mese, Jazzland)

până la 40 de persoane
20€ / oră

între 40 și 50 de persoane
30€ / oră

între 50 și 100 de persoane
40€ / oră

Despre prețurile de închiriere a sălilor mai mici, cât și despre prețurile de restaurant vă puteți informa la adresa de email info@posticum.ro sau la numărul de telefon +40-744-504051. Vă așteptăm cu drag!

Editura Posticum

Hartă

Colegii noștri

Rencsik Imre

director fondator

rencsik@yahoo.de

Csernák Béla

președinte consiliu de administrație

membru consiliu de conducere

csernakbela51@gmail.com

Wagner Andrea

membru consiliu de administrație

membru consiliu de conducere

andreawagner77@gmail.com

Wagner András

șef de birou

wagner_andras@yahoo.com

Gyalai Artúr

coordinator programe

a.gyalai@gmail.com

Vigh József și Vigh Rozália

management facilității

Prieteni ai casei

Prieteni cu care avem aspirații similare, cu care gândim și muncim împreună, cu care ne susținem, ne sprijinim reciproc:

STIFTUNG POSTICUM (Elveția)

LASSALLE HAUS
(Elveția)

GYERTYALÁNG ALAPÍTVÁNY (Ungaria)

GRUND SCHOOL
(Oradea)

IEZUIȚI

BENEDICTINI

ONE DROP ZEN

BEING WITHOUT SELF

ARS ET VITA ALAPÍTVÁNY
(Ungaria)

Ferma Posticum

Ferma Posticum, de 17 hectare, se află aproape de Oradea, între localitățile Episcopia Bihor și Santăul Mic. Lacul său artificial (balastieră) adânc, cu apă curată, te răcorește chiar și în vara cea mai fierbinte, este propice, alături de înot și pentru vâslit. În 2020 am construit pe malul lacului un labirint arătos din pietre, vizibil și din cer, care poate fi locul adâncirii sufletești și autoreflexiei, ținând cont de tradițiile labirinților milenare.

Partea centrală a fermei, cu două case, cuptor, livadă și pădurice cu salcâmi, în prezent este utilizată de prietenii și partenerii noștri de la Grund School pentru educație alternativă și programe pentru copii. Pe restul suprafeței sunt grajduri, pășune pentru oi.

Ferma ne așteaptă oaspeții, prietenii, din primăvară până toamnă, fiind un loc ideal pentru retrageri spirituale, tabere, programe pentru copii, degustări de vin și alte evenimente gastronomice.

Sponsori

Miniszterelnökség - Egyházi És Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság