Niklaus Brantschen

Niklaus Brantschen, iezuit și maestru zen din Elveția este un prieten adevărat al casei noastre. De mai mulți ani conduce practici spirituale zazen, și conduce programul nostru special de sfârșit de vară, denumit Vacanța altfel. Un volum din Serialul Posticum Books e o culegere din scrierile sale.

Mustó Péter

“Mă gândesc cu dragoste și stimă la Posticum și la munca spirituală desfăsurată acolo.”   Mustó Péter, 2016

Mustó Péter, călugăr iezuit, s-a născut la Derecske (Ungaria) în 1935. Și-a îndreptat atenția, în spiritul Sinodului II de la Vatican, către cei cu alte religii, cei cu alte idei, cei dezavantajați de societatea de bunăstare. Între anii 1979 și 1991 a trăit și a muncit în America de Sud, într-un cartier de săraci al orașului Bogotá. De când s-a schimbat regimul politic conduce exerciții spirituale contemplative în Ungaria. Ne învață să ne rugăm.

Mustó Péter este autorul mai multor volume. Citirea acestor cărți constituie experiență dătătoare de prospețime și viață, de purificare, invitație pentru eliberarea de tine însuți, întoarcerea radicală către Dumnezeu.

A condus mai multe exerciții spirituale la Posticum, este prietenul casei noastre. A scris prefață în două volume din seria Posticum Books, în cartea lui Dalai Lama și Jálics Ferenc.

Tariska Eszter

S-a născut în 1955, dintr-o familie de preoți reformați. În prima parte a vieții a trăit în căsnicie, a crescut un copil cu soțul său și în calitate de solist al corului Kodály din Debrețin a făcut ocolul lumii. La vârsta de 42 ani, când i-a murit soțul, sub influența mai multor experiențe de rugăciune a trecut la biserica greco-catolică, renunțând la cariera de cântăreață, a intrat în comunitatea călugărițelor din Ordinul Sfântul Vasile cel Mare. În săptămânile premergătoare intrării în mănăstire l-a cunoscut pe preotul călugăr iezuit Jálics Ferenc și modul de rugăciune meditativă elaborat de acesta. De atunci rugăciunea contemplativă a devenit ”preocuparea principală” a vieții sale. Împreună cu Jálics Ferenc în 2005 a ținut prima dată acest tip de exerciție spirituală, colaborarea lor devenind sistematică între 2011 și 2015. Între 2013 și 2020, în calitate de colaboratoare a Casei de exerciții spirituale Manréza de la Dobogókő, Ungaria a condus mai multe sesiuni de acest tip în țară. În prezent trăiește la Debrețin și conduce exerciții spirituale online și cu prezență fizică.

La Posticum a condus din 2012 meditații de grup. Ani la rând a ținut lunar câte o zi de meditație și odată sau de două ori pe an un exercițiu contemplativ.

Taigen Shodo Harada roshi

Maestru zen japonez, conducătorul comunității zen internaționale One Drop Zen. Discipolii lui au înființat numeroase comunități zen peste tot în lume, în contact permanent cu el. Practicanții vizitează des mănăstirea lui Harada roshi (maestru) din Japonia pentru a-și adânci cunoștințele și experiența.

Maestrul a vizitat Posticum în 2016, când a condus un ”sesshin” de mai multe zile. După retragere, în capelă, a făcut o demonstrație de caligrafie japoneză, iar cei interesați puteau încerca și meditația zen.

Szaladják "Taikyo" István

Practică de peste 20 de ani meditația zen. E discipolul maestrului Taigen Sodo Harada. Conduce grupul One Drop Zen din Ungaria, fiind totodată învățător delegat. Este cameraman și regizor de filme artistice, distins cu premiul Balázs Béla, fost conferențiar la Universitatea Metropolitan din Budapesta.

Szaladják István a fost acela care adus zen la Posticum. E consilierul nostru artistic și spiritual, este prietenul nostru.

Jeff Shore

Jeff Shore s-a născut în Statele Unite. În tinerețe a călătorit în Japonia pentru a practica zen. A absolvit cursurile de rinzai zen sub conducerea maestrului Keido Fukushima și ca laic a fost promovat maestru zen. A înființat comunitatea internațională întitulată ”Being Without Self” (a exista fără Eu), care are mai multe grupuri locale în lume.

Jeff Shore, în anii 2010, a condus în mo regulat sesiuni de meditație zen la Posticum. Majoritatea participanților au sosit din Ungaria, dar s-au alăturat mulți din Oradea și Ardeal, precum și din vestul și sudul Europei. Sesiunile cu cca. 30 de paricipanți au durat 3-4 zile, de obicei în martie și august, cu program zilnic strict.

Suntem în continuare într-o legătură strânsă, activă cu Jeff Shore și sperăm să-l salutăm în curând din nou la Posticum.

Saju George

Dr. Saju George Moolamthuruthil SJ s-a născut în 1965, în statul Kerala, India de sud. Sub influența Maicii Tereza, s-a mutat la Calcutta, unde a intrat în ordinul iezuiților, iar în 2001 a fost hirotonit preot. Pe lângă studii de teologie și filozofie, a studiat și dansul indian classic, la nivel profesional. În 2003 și-a scris lucrarea de doctorat despre bazele teologice ale dansului bisericesc indian. Predă, în calitate de profesor invitat, în mai multe școli de dans renumite din India, arta lui fiind recunoscută prin premii acordate în țară și internaționale. Aparițiile sale fac legătură între oameni care trăiesc în culturi diferite și au religii diferite.

Pe lângă dans este și un practicant serios de yoga. ” Yoga, din timpul adolescenței mele, este de importanță fundamentală în viața mea, atât la dans, cât și la rugăciune, mai ales de când în 1984 am pășit pe calea spiritualității iezuite.” – mărturisește Saju George.