Báder Olivér: Tedd szebbé az életet

Make Your Life Better (2010) című albuma kapcsán beszélgettünk a váradi dzsesszgitárossal, Báder Olivérrel

 

A nagyváradi Posticum Kulturális Központba betérők olykor szemtanúi lehetnek a jelenetnek, amint az épület festői teraszán egy magányos zenész a gitárját pengeti. Ő Báder Olivér, a város dzsesszéletének egyik különleges színfoltja. Nem igazán szeret nyilvánosság előtt mutatkozni, az interjúkat sem kedveli, de a hozzá közel állókkal szívesen elbeszélget. Ilyen baráti és kötetlen hangulatban beszélgettünk vele nemrég megjelent új lemezéről, életéről, terveiről.

1975. február 20-án született. A legnagyobb dzsesszzenészektől tanult – autodidakta módón. Kezdetben rádión hallgatta dalaikat, amikor pedig lehetősége nyílott rá, megvette lemezeiket. Három évig tanult klasszikus gitárt, egy évet pedig Bécsben töltött tanulmányi úton. Nagy fájdalmainak egyike, hogy Romániában mind a mai napig nem létezik dzsessz-gitár szak, ahol e különleges készségeket igénylő és rendkívül komplex zenei műfajt a megfelelő szinten oktatnák. Ezért hosszú időn keresztül dédelgetett szívügye volt egy dzsessz-kurzus megszervezése, amely előreláthatólag idén nyáron a Posticum támogatásával megvalósulhat. Kevesen tudják, hogy 10 évvel ezelőtt Olivér volt a Posticumban működő Jazzland megálmodója. A kezdeti együttműködés első gyümölcse a szerény körülmények között megszületett Jazz Fusion (2001) című CD volt.

Az elmúlt tíz évben Olivér rendkívül változatos pályát járt be. Legszívesebben utcazenész szeretett volna lenni, a vonatkozó törvényi előírások és jogszabályok értelmében azonban ehhez vállalkozást kellene indítania, különféle illetékeket, adókat kellene fizetnie, s így az üzlet lassan megölné a zenét. A felszabadultság Olivér szerint elengedhetetlen az igazán mélyről fakadó, a személyiséget nagymértékben bevonó dzsessz-zenéhez. Ezért idegen tőle mindenféle kötöttség. Bár a magyar dzsesszélet legismertebb egyéniségeivel játszott már együtt, amit nagy megtiszteltetésnek érez, sajátos szorongó személyisége miatt mégis feszélyezik őt a „profik”. Amikor velük zenél, a túlzott megfelelni akarásból fakadó görcsössége megfosztja az önfeledt zenélés örömétől. A beszélgetés e pontján szóba kerül az amatőr és profi közti különbség. Olivérnek erre vonatkozóan nagyon markáns véleménye van: amatőr az, aki „véletlenül” olykor jobban eltalál egy-egy hangot, dallamot, mint egy magasan képzett zenész; profi az, aki minden körülmények között megbízhatóan tud egy bizonyos színvonalat produkálni. Olivér amatőrnek mondja magát, de minden alkalmat megragad, ami hozzájárul, hogy profi módon zenélhessen. Ritkán elégedett önmagával, de olykor még saját magának is okoz meglepetést. (Egy alkalommal a Posticum teraszán üldögélve elragadtatással hallgatta a recepcióról kiszűrődő zene dallamait, csak néhány taktus után hasít bele hirtelen, ez az ő gitárjátéka.) Olivér dalai gyakran „kegyelmi pillanatokban” születnek, amikor nem ő találja ki, komponálja a zenét, hanem „csak” megszólaltatja a benne felcsendülő dallamot.

A Posticum tízedik születésnapjára, a Soros Alapítvány támogatásával megjelent Make Your Life Better című album ilyen dalokat tartalmaz. Méltán írta róla László Attila Liszt-díjas dzsesszgitáros, zeneszerző: „Nagyszerű, felszabadult zenélést hallhatunk Báder Olivér lemezén. Tehetség és a játék élvezete… Öröm hallgatni!” A rendkívül ízlésesen megtervezett borító Imre Zoltán nagyváradi képzőművész munkája. A lemez anyagát másfél nap alatt vették fel egy budapesti stúdióban. Nem a szűk időkeret indokolta, hogy az apróbb hibák után nem rögzítették újra a dalokat, nem vágták meg az anyagot. A dzsessz élő zene és Olivér meggyőződése szerint a lemeznek is ezt és nem egy „manipulált verziót” kell közvetítenie.

Végezetül terveiről kérdeztük a zenészt. Vannak már kész dalai, de egy újabb album megjelentetését még nem tervezi. Jelenleg ismert magyarországi dzsessz-zenészekkel zsoltárok megzenésítésén dolgozik. Búcsúzáskor elmondja, hogy továbbra is együtt zenélnek unokatestvérével Gáspári Sándorral és Görbe Józseffel (Gino), s épp a napokban kérték fel, hogy heti két alkalommal egy nagyváradi bárban zenéljen. Most készült el személyes weboldala is, ahol az érdeklődök minden vele kapcsolatos információt megtalálhatnak (www.baderoliver.net).

 

Bruncsák István, Bihari Napló, 2010. június 19.

 

P. S. Időközben Psalms címen elkészült a cikkben említett zsoltárfeldolgozások anyaga, mely a szerző honlapjáról ingyenesen letölthető.