Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1

április

máj.
29
 
9:00 - 13:00


ISKOLA MÁSKÉNT- A SÓ

 

 

 

2018-as gyermekprogramjaink egyikét az lskola másként-hét, tanügyminisztériumi rendeletben megszabott időszakához igazítottuk, hogy a diákok iskolai szervezésű csoportokban vehessenek részt a foglalkozáson. Idén a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola I-IV., illetve V-VI. osztályos diákjait fogadjuk egy fergeteges só-kalandra.

Tematikus programunk egy mese köré épül, majd egy keretjáték szabta forgatókönyv alapján alakul a történet íve, játekos, ismeretterjesztő és környezetkultúrát fejlesztő műhelymunkákon keresztül, melyek során a tudományok, a kepzőművészet, a földrajz, a történelem, az irodalom és a nyelvtan eszközeivel kerül feldolgozásra a programot meghatározó matéria: a só.

  A föld mélyéből, az örök mozdulatlanságból válik a fehér, jégkeménységű só, minden elő szervezet -a meleg, folyékony vér, az élet forrásául szolgáló óceánvizek- szerves alkotóelemévé. Ezt az életté lényegülő folyamatot kísérjük végig -a só útját járva- játékos, kísérletező formában, ahol a műhelymunkák során eljutunk a kibányászott kősótömböktől  az ételben oldott sóig. 

A foglalkozást egy közös étkezés zárja!

 


aug.
27
 


Szabad idő – Vakáció másképp Niklaus Brantschen SJ zen mesterrel

 

 

 

 

 Posticum, 2018. augusztus 27. – szeptember 1.

 Két asszony beszélget egymással:

„Mit csinál a fiad?” – kérdezi az egyik.

„Tanul. És a tied?”

„Meditál” – válaszol az első.

„Mi az a meditálás?” – kérdez vissza a másik.

„Azt én sem tudom, de minden esetre jobb, mint üldögélni és semmit sem csinálni.”

 (Niklaus Brantschen: Zwischen den welten daheim. Patmos 2017)

 Thomas Merton szerint a szemlélődés ott kezdődik, ahol az ember teljesen maga mögött tudja hagyni aktivitását, tevékenységét. Aki nem tud pihenni, semmit tenni, az szemlélődni, sőt hatékonyan tevékenykedni sem képes – mondja Merton. Ma ott tartunk, hogy teendőink vakáció alatt sem hagynak nyugodni. Megdöbbentő adat Magyarországról: a munkavállalók mintegy 80 százaléka használja szabadsága egy részét elmaradozott munkahelyi ügyei pótlására.

 Teljesítményorientált és túlterhelt világunkban a Posticum másfajta vakációt kínál: vakációt Niklaus Brantschen jezsuita atyával, zen mesterrel, aki ezúttal legelső sorban nem meditálni, hanem létezni, pihenni és feltöltődni tanít minket. Szeretettel hívunk mindenkit, aki a mesterrel egy levegőt lélegezve, kirándulás és úszás, teázás, beszélgetés és meditáció közepette szeretne regenerálódni, újratöltődni és közben ellesni valamit abból, hogyan alakítja át a spiritualitás szabadidő kultúránkat, a lélekkel áthatott szabadidő pedig életünket.

 

Üldögélni és semmit sem csinálni, játszani, mozogni, a jelenben lenni együtt, egymással és egymásért... visszatalálni az (egyen)súlyponthoz, amely segít újra érezni energiáinkat és visszadani az értelmet mindennapjainknak... Tanuljunk „csak létezni, csak úgy, csak azért” Niklaus Brantschennel!

Árak:

Szállással, szobákban: 110 lej/fő/nap: szállás 2, 3, 4 ágyas szobákban + reggeli, ebéd, vacsora

Szállás nélkül (csak étkezés, egységárban megadva): ebéd 23 lej; vacsora: 17 lej*

*Áraink 40 %-os kedvezményt tartalmaznak.