Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

március

jan.
14
 
19:00 - 20:30


Popcorn! - Chameleon Jazz Band

 

 

 

 

A budapesti Chameleon Jazz Band új műsorával tér vissza Nagyváradra! Vidám és pörgős előadásra számíthatnak a rajongók.

A tematikus estjeiről híres Chameleon Jazz Band ezúttal a popzene felé veszi az irányt. A saját hangszerelésű slágerek finom jazzes beütéssel ugyan, de popzenei alapokon szólalnak meg. A Popcorn! vázát lüktető, egyszerű ritmusok, szaggatott melódiák adják, az instrumentális kompozíciók mellett énekes dalok is helyet kapnak a repertoárban.

Bálint Rezső - harsona, ének
Borbényi Dániel - gitárok
Birinyi Márk Ádám - zongora
Bartók Vince - basszusgitár
Telek Attila - ütőhangszerek

Művészeti vezető: Bálint Rezső

Belépő: 15 RON


febr.
11
 
19:00


Sütő Zsolt: Lélekzet-szútra - Könyvbemutató

 

 

 

egyszerűsítem, egyszerűsítem,

az állandó kivonás gyakorlata;

egyetlen dolgom van a világon,

a lélekzet

 

Sütő Zsolt Lélekzet-szútra című kötetét mutatjuk be február 11-én, vasárnap este 19:00 órától a nagyváradi Posticumban A szerzővel Nemes István és Rencsik Imre beszélget. A beszélgetést dedikálás követi, a kötetet a helyszínen is meg lehet vásárolni. A könyv 2017 decemberében jelent meg a kolozsvári Ábel Kiadónál, egy nagyobb személyes online projekt egyik offline hajtásaként. A projekt a szerző honlapján >>> www.zsolt.ro/p/lelekzet.html A Facebookon >>> www.facebook.com/lelekzetszutra Sajátosan eredeti verseskötet, gazdag utalásokban, helyi kapcsolódásokban, ugyanakkor univerzális is, és néhol szokatlan merészséggel szólítja meg az olvasót.

Szútra stílusban, haikuszerű tömörséggel fogalmaz, néhol csak párszavas felvillantásokkal szól.

Erőteljes gondolatiság, gyönyörű képek, meghökkentő szótársítások. A hétköznapok anyagi szintjén gyökerező, a lélek világába játékosan átvezető ébredések, kegyelem-pillanatok által (misztika) a szerző újra és újra eljut a lélekzet misztériumához, ami mint egy életvezetési középtengely is meghatározódik végül. A kötetet a szerző saját fotóival illusztrálta.

Fotógalériák >>> www.zsolt.ro/p/photography.html Sütő Zsolt szabadúszó költő, vizuális és hangművész. Fősodor pszichológiát és humánökológiát tanult, majd a meditáció, a művészetek és az akusztikus ökológia felé fordult. Itt és most a csend és a zaj, a meditáció és a hangok, a látható és a láthatatlan határán él és alkot. >>> www.zsolt.ro - Könyvtrailerek >>> www.facebook.com/pg/lelekzetszutra/videos/


febr.
23
 
19:00


A klasszika gyöngyszemei Fortepiano és gitárkoncert a Posticumban


 

 

 

 

 

 

 

A Partiumi Magyar Művelődési Céh és a nagyváradi Posticum, február 23-án, pénteken este 7 órától hangversenyre invitálja a nagyváradi zenebarát közönséget a Posticum dísztermébe (Nagyatádi Szabó István, ma Teiului utca 26. szám).

A klasszika gyöngyszemei címmel, Takács Szilvia csembalóművész és Stummer Márton gitárművész közös koncertjét hallhatják az érdeklődők. Az est folyamán Haydn, Mozart, Beethoven, Carulli és Benda művek fognak felcsendülni. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A belépés díjtalan.

A fortepiano a mai, modern zongora őse, a klasszikus zenei korban élte virágkorát. A hangszert Firenzében Cristofori találta fel 1709-ben, mely kalapácsmechanikával rendelkezett és képes volt dinamikára, a hangerő fokozatos erősítésére, illetve halkítására. A fortepiano a klasszikus mesterek legkedveltebb billentyűs hangszere lett. A koncerten hallható hangszer egy Bécsben élő mester, Johann Schantz műhelyében készült fortepiano másolata. Az eredeti hangszer 1795-ben készült, a másolat 2009-ben. Ilyen hangszere volt J. Haydn-nak, Mozartnak és Beethovennek, akik a hangszer finomságát kihasználva írták meg csodálatos zenei gyöngyszemeiket.

Külön ritkaságnak számít a gitár és a fortepiano kamaramuzsikája. Az Európa-szerte méltán népszerű gitár szóló- és kamarahangszerként egyaránt használatos volt. A két hangszer intim, lágy és erőt sugárzó hangján eljuthatunk a bécsi szalonok valós hangulatába.

 

Tavaly novemberben a győri Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola és a Partiumi Magyar Művelődési Céh közös szervezésében régizenei kurzus indult Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen. A képzés ezen a hétvégén ér véget.  

Az „Előadói gyakorlat, a beszédszerű zenélés, díszítéstechnika és stílus a 16–18. század zenéjében” címet viselő mesterkurzusokat magyarországi művészek tartják. Tanárok: Takács Szilvia – csembaló, fortepiano; Andrejszki Judit – barokk ének; Stummer Márton – gitár

A mesterkurzuson a jelentkezők csembaló, fortepiano, gitár és barokk ének kurzusok keretében mélyíthetik tovább régizenei tudásukat, sajátíthatják el a korabeli előadásmódot.

A meghirdetett mesterkurzusok továbbképzési lehetőséget nyújtanak a hivatásos muzsikusoknak és a zenekedvelő amatőröknek egyaránt. Hangszeres kurzusokra várjuk azokat, akik szeretnék továbbmélyíteni régizenei tudásukat, vagy zongoristaként, orgonistaként meg szeretnének ismerkedni a régi hangszerekkel. 

Az énekkurzusra várunk mindenkit, aki szeretné elsajátítani a reneszánsz és barokk előadásmódot. Szólisták és kórusban éneklők egyaránt jelentkezhetnek.

A szervezők által tervezett utolsó időpont 2018. február 24.-én lesz, 09:00 - től  13:00-ig,  amikor Takács Szilvia (fortepiano), Andrejszki Judit (barokk ének) és Stummer Márton (gitár) foglalkozik az érdeklődőkkel.  Jelentkezni a regizene.kurzus@gmail.com email-címen lehet.

 

 


ápr.
20
 


A közösség öröme Ifjúsági találkozó a taizéi lelkiség jegyében

 

 

 

 

 

 

 

 

Szervezők: Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, Posticum Keresztény Kulturális Központ, Nagyváradi Görög Katolikus Püspökség, Nagyváradi Ortodox Püspökség, Királyhágómelléki Református Egyházkerület, Nagyváradi Evangélikus Lutheránus Egyházközség

Helyszín: Nagyvárad, Posticum Keresztény Kulturális Központ, 2018. április 20–22.

A taizéi lelkiség a másik értékei iránti nyitottságot, a másik közvetlen megtapasztalásából származó erőt és gazdagságot első rendűnek tekinti.

Alois testvér, a taizéi közösség priorja 2018-ban figyelmünket erre az örömre irányítja. Keressük az örömöt, amely a testvéreinkkel való közös imában és éneklésben és osztozásban rejlik, mert ezáltal az egységet tapasztalhatjuk meg. A teljes teológiai összhangra való várakozás helyett húzódjunk közös tető alá és örömmel és hálával ismerjük fel azokat az adományokat, amelyeket Isten másokban, más egyházakban, más felfogásokban helyezett el. Merjünk találkozni egymással, mert a találkozásban fedezhető fel a másik méltósága. A személyesség és a másik jelenlétének való kitettség olyan közelségbe hoz, amely megteremti az értékelés, a nagyra becsülés, a testvériségben gyökerező kapcsolatok nemességének és tisztaságának légkörét.

A nagyváradi református, római és görögkatolikus valamint ortodox egyházak részvételével taizéi lelkiség jegyében szervezett 2018. évi nagyváradi ifjúsági találkozó a közösség örömének jegyében a hitvallások, meggyőződések és kultúrák közötti megértés, az egymás értékeiben való elmélyülés ezen légkörét szeretné megteremteni. Szeretettel várjuk jelentkezésedet.

Jelentkezés: info@posticum.ro (E-mailen való jelentkezés a tárgy mezőbe kérjük írják be a „Taizé 2018” kifejezést!)

A jelentkezési lap igényelhető a megadott e-mail címen, telefonszámon vagy letölthető az esemény Facebook oldaláról.

Az elszállásolás lehetséges a Posticumban a rendelkezésre álló helyek számának függvényében, a jelentkezés sorrendjében, teljes ellátással szobákban és az ifjúsági szállón (25 személyes közös szoba).

Külső szálláslehetőséget biztosítunk családoknál és intézményeknél. Kérjük, ebben az esetben jelöljék a jelentkezési lapon, hogy külső szállást igényelnek! A külső szállás mellett továbbra is van lehetőség a Posticumban étkezni. Díjszabások alább. Kérjük, egyéni étkezési opcióikat jelöljék a jelentkezési lapon.

Árak a Posticumban:

Szállással, szobákban: 110 lej/fő/nap: szállás 2, 3, 4 ágyas szobákban + reggeli, ebéd, vacsora (összesen 2 nap, 197 lej)

Szállással, diákszállón: 90 Lei/fő/nap: szállás a diákszállón + reggeli + ebéd + vacsora (összesen 2 nap, 157 lej)

Szállás nélkül (csak étkezés, egységárban megadva): ebéd 23 Lei; vacsora: 17 Lei*

Részvételi díj: 25 lej

Az árak 40%-os kedvezményt tartalmaznak.


máj.
29
 
9:00 - 13:00


ISKOLA MÁSKÉNT- A SÓ

 

 

 

2018-as gyermekprogramjaink egyikét az lskola másként-hét, tanügyminisztériumi rendeletben megszabott időszakához igazítottuk, hogy a diákok iskolai szervezésű csoportokban vehessenek részt a foglalkozáson. Idén a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola I-IV., illetve V-VI. osztályos diákjait fogadjuk egy fergeteges só-kalandra.

Tematikus programunk egy mese köré épül, majd egy keretjáték szabta forgatókönyv alapján alakul a történet íve, játekos, ismeretterjesztő és környezetkultúrát fejlesztő műhelymunkákon keresztül, melyek során a tudományok, a kepzőművészet, a földrajz, a történelem, az irodalom és a nyelvtan eszközeivel kerül feldolgozásra a programot meghatározó matéria: a só.

  A föld mélyéből, az örök mozdulatlanságból válik a fehér, jégkeménységű só, minden elő szervezet -a meleg, folyékony vér, az élet forrásául szolgáló óceánvizek- szerves alkotóelemévé. Ezt az életté lényegülő folyamatot kísérjük végig -a só útját járva- játékos, kísérletező formában, ahol a műhelymunkák során eljutunk a kibányászott kősótömböktől  az ételben oldott sóig. 

A foglalkozást egy közös étkezés zárja!

 


aug.
27
 


Szabad idő – Vakáció másképp Niklaus Brantschen SJ zen mesterrel

 

 

 

 

 Posticum, 2018. augusztus 27. – szeptember 1.

 Két asszony beszélget egymással:

„Mit csinál a fiad?” – kérdezi az egyik.

„Tanul. És a tied?”

„Meditál” – válaszol az első.

„Mi az a meditálás?” – kérdez vissza a másik.

„Azt én sem tudom, de minden esetre jobb, mint üldögélni és semmit sem csinálni.”

 (Niklaus Brantschen: Zwischen den welten daheim. Patmos 2017)

 Thomas Merton szerint a szemlélődés ott kezdődik, ahol az ember teljesen maga mögött tudja hagyni aktivitását, tevékenységét. Aki nem tud pihenni, semmit tenni, az szemlélődni, sőt hatékonyan tevékenykedni sem képes – mondja Merton. Ma ott tartunk, hogy teendőink vakáció alatt sem hagynak nyugodni. Megdöbbentő adat Magyarországról: a munkavállalók mintegy 80 százaléka használja szabadsága egy részét elmaradozott munkahelyi ügyei pótlására.

 Teljesítményorientált és túlterhelt világunkban a Posticum másfajta vakációt kínál: vakációt Niklaus Brantschen jezsuita atyával, zen mesterrel, aki ezúttal legelső sorban nem meditálni, hanem létezni, pihenni és feltöltődni tanít minket. Szeretettel hívunk mindenkit, aki a mesterrel egy levegőt lélegezve, kirándulás és úszás, teázás, beszélgetés és meditáció közepette szeretne regenerálódni, újratöltődni és közben ellesni valamit abból, hogyan alakítja át a spiritualitás szabadidő kultúránkat, a lélekkel áthatott szabadidő pedig életünket.

 

Üldögélni és semmit sem csinálni, játszani, mozogni, a jelenben lenni együtt, egymással és egymásért... visszatalálni az (egyen)súlyponthoz, amely segít újra érezni energiáinkat és visszadani az értelmet mindennapjainknak... Tanuljunk „csak létezni, csak úgy, csak azért” Niklaus Brantschennel!

Árak:

Szállással, szobákban: 110 lej/fő/nap: szállás 2, 3, 4 ágyas szobákban + reggeli, ebéd, vacsora

Szállás nélkül (csak étkezés, egységárban megadva): ebéd 23 lej; vacsora: 17 lej*

*Áraink 40 %-os kedvezményt tartalmaznak.