Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

január

jan.
14
 
19:00 - 20:30


Popcorn! - Chameleon Jazz Band

 

 

 

 

A budapesti Chameleon Jazz Band új műsorával tér vissza Nagyváradra! Vidám és pörgős előadásra számíthatnak a rajongók.

A tematikus estjeiről híres Chameleon Jazz Band ezúttal a popzene felé veszi az irányt. A saját hangszerelésű slágerek finom jazzes beütéssel ugyan, de popzenei alapokon szólalnak meg. A Popcorn! vázát lüktető, egyszerű ritmusok, szaggatott melódiák adják, az instrumentális kompozíciók mellett énekes dalok is helyet kapnak a repertoárban.

Bálint Rezső - harsona, ének
Borbényi Dániel - gitárok
Birinyi Márk Ádám - zongora
Bartók Vince - basszusgitár
Telek Attila - ütőhangszerek

Művészeti vezető: Bálint Rezső

Belépő: 15 RON


febr.
5
 
17:00


A jelenlét útjain - Mindfulness és keresztény kontempláció

 

 

 

 

Rápillantani, távolságot venni, elengedni…

A nagyváradi Posticum tudatos jelenléten alapuló stresszredukciót (Mindfulness Based Stress Reduction) és keresztény kontemplatív imagyakorlatokat ötvöző ötnapos elvonulásra hívja a kedves érdeklődőket.

 Az ember mindig több, mint ami vele történik. A mindfulness és keresztény kontempláció ehhez a többhöz vezet vissza bennünket. Igazi önmagunkhoz, amely a mélyen egységben van, kapcsolatban áll a létezés egészével, a teljességgel.

 Korunkban a rossz filozófiában megkülönböztetett hagyományos formái mellett számolnunk kell annak egy új formájával, a stresszel. A nyomás, amely ránk nehezedik, átalakítja életünket, kapcsolatainkat, beleértve önmagunkkal való kapcsolatunkat is.

 A mindennapjaink során előforduló szituációkban nagyon sokszor feltétel nélkül azonosulunk azokkal az impulzusokkal, amelyek érnek és önkéntelenül reagálunk rájuk. Öntudatlan, stressz és nyomás alatt hozott pillanatnyi döntéseink folyamán ki vagyunk szolgáltatva saját tudattalanunk bevésődött stratégiáinak. Sokszor szenvedéssel, bezárkózással, frusztrációval és vehemenciával válaszolunk a minket érő negatív impulzusokra.

 Közben érezzük, hogy félresiklottunk. Szükségünk lenne egy biztos pontra, amelyen annyira szilárdan állunk, hogy nem csak puszta reakciókra, hanem valódi válaszra, emberileg méltó magatartásra nyerünk szabadságot és lehetőséget.

 A Chicago Medical School orvos kutatója, John Kabat Zinn által kidolgozott mindfulness keleti meditációs technikákat épít célirányosan egymásra a szenvedés és a stressz megfelelő kezelésére és megszüntetésére.

 A keresztény kontempláció spirituális tartalommal tölti meg a mindfulness gyakorlatait. Rámutat arra a többletre, ami bennünk rejlik, s arra, hogy ez a többlet túlmutat önmagán, a Teljességet hordozza magában.

 Helyszín: Posticum, 2018. feburár 5 (17:00/romániai idő szerint) –10 (ebéd utánig).

 Részvételi költségek

5 nap, teljes ellátással (szállás, étkezés): 550 lej/személy*

5 nap, szállás nélkül, étkezéssel: 250 lej/személy*

Részvételi díj: 150 lej

Jelentkezés 2017. december 4- január 30. között a következő elérhetőségeken:

E-mail: info@posticum.ro; recepcio@posticum.ro

 Telefon: +40 259 431 398 ; +40 359 410 882

 Kérjük, amennyiben elektronikus levélben jelentkezik, a tárgy mezőben tüntesse fel a program nevét.

 Vezetők:

Tariska Eszter, szemlélődő lelkigyakorlat-vezető – Dobogókő, Magyarország

Fazekas Gábor, mindfulness tréner – Lovas, Magyarország

 Fazekas Gábor a magyarországi Lovason lakik, 3 gyermeket nevel feleségével együtt. Közel egy évtizede tart tudatos jelenléten (mindfulness) alapuló tanfolyamokat Budapesten az Országos Onkológiai Intézetben. A mindfulness területén Németországban és az USA-ban szerzett képesítést. A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia tanszékével közösen szervezője volt az Oxford Mindfulness Center képző tanárai által vezetett első magyarországi MBCT képzésnek 2014-16. között. Mindfulness meditációs tanfolyamokat vezet kórházakban, iskolákban, börtönökben magyar és angol nyelven egyaránt.

Tariska Eszter, Dobogókő, Manréza lelkigyakorlatos ház, Magyarország. Jálics Ferenc SJ-vel együtt kezdett szemlélődő lelkigyakorlatokat vezetni. Ma Mustó Péter atyával, illetve más jezsuita atyákkal és egyedül is ad lelkigyakorlatokat Dobogókőn, Tahiban és bárhol, ahová meghívják. Szemlélődő imacsoportot vezet rendszeresen Nagyváradon (Posticum) és Debrecenben.

 *Áraink 40 %-os kedvezményt tartalmaznak.