Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1

szeptember

jan.
21
 
18:00


THE POSTICUM JAZZ 10

 

 

 

 „Az élet nagyon hasonlít a jazzre… akkor a legjobb, amikor improvizálsz.” (George Gershwin)

Tíz zenész, tíz koncert, négy év, négy elem… Föld, víz, tűz, levegő… A Posticum 2017-ben új névvel, előadókkal, stílussal és filozófiával indítja útjára jazz koncertsorozatát, amellyel neve szétválaszthatatlanul összefonódott az utóbbi években Nagyváradon és azon kívül. E változás kulcsa a csend, az a tér, amelyben kibontakozhat a létünk fölötti meditáció, amely visszavezet eredetünk tapasztalatához. A minket szülő, hordozó és hazaváró földhöz, otthonunkhoz. A megtisztító és életet adó vízhez, örök szomjúságunk csillapítójához, minden születés és újjászületés közegéhez. A tűzhöz, a létünket mozgató esszenciális energiák ősképéhez, a szerelem, a szenvedélyes lángolás, szeretet melegének eleméhez. A levegőhöz, a szellem, a lélek, a szabadság és könnyed szárnyalás metaforájához. Föld, víz, tűz, levegő… Törékeny emberi létünk mélyén munkáló, emberré tevő elemi erőink képei. Négy év, egyetlen vízió, egy program.

A Posticum a 2017. évet a Földnek szenteli. Jazz koncertsorozatunk ezen esztendőben a „föld hangjait” szeretné megszólaltatni. Otthonunknak és anyánknak, a földnek szeretne hangot adni egy olyan zene nyelvén, amely az emberiség őshazájából rabszolgaként érkezett, és amelyet a szabadság földje és vágya formált azzá a finom játékká, amelyet ma jazz néven ismerünk.

A koncertsorozat megvalósulását az NKA támogatja, a Cseh Tamás program keretében.

Szeretettel várunk mindenkit a Posticumba, koncertjeinkre.

 

MEGHÍVOTTJAINK

 

Január 21., szombat

Juhász Gábor

Juhász Gábor Trió (Juhász Gábor, Jeszenszky György, Kovács Zoltán)

 

Február 4., szombat

Kovács Linda és meghívottjai

 

Február 18., szombat

Ágoston Béla

(Ágoston Béla, Rubik Ernő Zoltán, Bágyi Balázs)

 

Március 4., szombat

Baló István

(Baló István, Pozsár Máté, Ajtai Péter)

 

Március 25., szombat

Dresch Mihály és meghívottjai

 

Április 8., szombat

Szőke Szabolcs

Trio Squelini (Szőke Szabolcs, Váczi Dániel, Szalai Péter) & Rohmann Ditta

 

Április 16., vasárnap

Grencsó István

(Grencsó István, Dukay Barnabás)

 

Április 29., szombat

Dés András

Dés András Trió (Dés András, ifj. Tóth István, Fenyvesi Márton)

 

Május 13., szombat

Mizsei Zoltán és meghívottjai

 

Május 21., vasárnap

Papa Jazz


jan.
21
 
18:00


JUHÁSZ GÁBOR TRIO KONCERT

 

 

 

 

A gitáros Juhász Gábor hangszerének talán a legsokoldalúbb mûvésze Magyarországon, aki egyaránt képes az elmélyült visszafogottságra és a tüzes virtuozitásra. Többször szerepelt már világsztárokkal (Palle Mikkelborg, Charlie Mariano, Archie Shepp – hogy csak néhányat említsünk) és egymástól meglehetõsen különbözõ magyar együttesekben (Tin Tin, Off Course, Balázs Elemér Group, Mirrorworld stb.) játszott kulcsszerepet. Juhász Gábor a gitár igazi „renaissance embere", aki a zenei örökség lehetõ legszélesebb tárából merít és folyamatosan kísérletezik. Saját együttesei is meglehetõsen eltérõek egymástól. Juhász Gábor társa ebben a vállalkozásban Kovács Zoltán nagybõgõs, zeneszerzõ, hangszerelõ, számos jazz és világzenei produkció, így az Smárton Trió és Szalóki Ági együtteseinek is oszlopos tagja, valamint a kiváló dobos, Jeszenszky György, aki mindig fellelhető érdekes kísérleti együttesekben is. A Budapest Jazz Club külföldi sztárvendégeit általában ő kíséri. Hihetetlen érzékenységgel reagál a jazz minden válfajára.  A brit énekesnő, Liane Carroll egyik kedvenc dobosa. 

Belépő: 15 RON


jan.
30
 


A jelenlét útjain - Mindfulness és keresztény kontempláció

 

 

 

A nagyváradi Posticum tudatos jelenléten alapuló stresszredukciót (Mindfulness Based Stress Reduction) és keresztény kontemplatív imagyakorlatokat ötvöző ötnapos elvonulásra hívja a kedves érdeklődőket.
Az elvonulásra 2017. január 30 – február 4. között kerül sor a Posticum Kulturális Központban.

Vezetők:
Tariska Eszter, szemlélődő lelkigyakorlat-vezető – Dobogókő, Magyarország
Fazekas Gábor, mindfulness tréner – Budapest, Magyarország

Részvételi költségek

5 nap, teljes ellátással (szállás, étkezés): 450 lej/személy*
5 nap, szállás nélkül, étkezéssel: 250 lej/személy*
Részvételi díj: 120 lej

Jelentkezés 2017. január 2-27. között a következő elérhetőségeken:

E-mail: info@posticum.ro; recepcio@posticum.ro

Telefon: +40 259 431 398 ; +40 359 410 882

Kérjük, amennyiben elektronikus levélben jelentkezik, a tárgy mezőben tüntesse fel a program nevét.

Mi a mindfulness?

A mindfulness, eredeti nevén Mindfulness Based Stress Reduction (tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentés) módszerek egyre nagyobb ismertségnek és elismertségnek örvendenek világszerte. Az első mindfulness alapú módszert (MBSR) Jon Kabat-Zinn dolgozta ki az USA-ban a vipassana, zen meditáció, jóga és egyéb tudatosság gyakorlatok illetve tudományos elmélet ötvözésével. A kutatások igazolták az MBSR hatásosságát a stressz csökkentésében, illetve krónikus fájdalmakkal élők szenvedésének enyhítésében. A kutatások szerint a tudományosan igazolt mindfulness módszerek nem csak a stressz és a depresszió, hanem számos más érzelmi zavar (szorongás, pánikbetegség, fóbiák, stb.) illetve testi betegségek -mint pl. rák - lelki terheinek enyhítésében is segítséget nyújthatnak. A módszer segít abban, hogy tudatosítsuk testi érzeteinket, érzéseinket és gondolatainkat, és azt tanítja, hogy e változó jelenségekkel való azonosulás / vagy éppen ezektől való menekülés szenvedéseink egyik forrása. Segít a részvevőknek, hogy felfedezzék felszínen örvénylő gondolatok és érzelmek mögött fénylő tudatot / tudatosságot. Az MBSR tanfolyamok különféle vezetett meditációs, jóga- és egyéb tudatosság gyakorlatokból tevődnek össze. A tudatos jelenlét révén léphetünk ki a fejünkben zajló „drámából” és kapcsolódhatunk az élettel, a mindenséggel, most is, ebben a pillanatban.

Mindfulness és keresztény meditáció

Fazekas Gábor 2014-ben vett részt Jálics Ferenc SJ és Tariska Eszter által vezetett szemlélődő lelkigyakorlaton Dobogókőn, a Manréza Lelkigyakorlatos Házban. Gábor meghívására Eszter 2015-ben vett részt tudatos jelenléten (mindfulness) alapuló tanfolyamon az Országos Onkológiai Intézetben Budapesten. Mindketten örömmel és csodálattal tapasztalták, hogy a szemlélődő lelkigyakorlat és a tudatos jelenlét-gyakorlatok mennyire egy tőről fakadnak. Mintha ugyanazt tanítanák, kicsit más példákkal, más nyelvezettel. Így született meg a közös program ötlete, amely a nagyváradi elvonulás formájában valósul most meg. Reményeink szerint a közös gyakorlás a közös felfedezés, rácsodálkozás, ráeszmélés lehetőségét nyújtja minden részvevőnek. Meglátásunk szerint a tudat tiszta fényében ébredhetünk rá valódi természetünkre, állandó összekapcsoltságunkra, az egyéni életen túlmutató örökkévalóra, melyre a jelen pillanat nyit kaput. Ezt gyakoroljuk együtt.

A vezetők

Fazekas Gábor a magyarországi Lovason lakik, 3 gyermeket nevel feleségével együtt. Közel egy évtizede tart tudatos jelenléten (mindfulness) alapuló tanfolyamokat Budapesten az Országos Onkológiai Intézetben. A mindfulness területén Németországban és az USA-ban szerzett képesítést. A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia tanszékével közösen szervezője volt az Oxford Mindfulness Center képző tanárai által vezetett első magyarországi MBCT képzésnek 2014-16. között. Mindfulness meditációs tanfolyamokat vezet kórházakban, iskolákban, börtönökben magyar és angol nyelven egyaránt.

Tariska Eszter, Dobogókő, Manréza lelkigyakorlatos ház, Magyarország. Jálics Ferenc SJ-vel együtt kezdett szemlélődő lelkigyakorlatokat vezetni. Ma Mustó Péter atyával, illetve más jezsuita atyákkal és egyedül is ad lelkigyakorlatokat Dobogókőn, Tahiban és bárhol, ahová meghívják. Szemlélődő imacsoportot vezet rendszeresen Nagyváradon (Posticum) és Debrecenben.

*Áraink 40 %-os kedvezményt tartalmaznak.


febr.
4
 
18:00


KOVÁCS LINDA KONCERT

 

 

 

 

 

Kovács  Linda  2007-ben  szerzett  diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén, mint jazz-énekes, előadóművész-tanár.​ 2002 óta vezeti saját formációit, amelyek kvartett felállásban a modern mainstream jazzre épülő, kísérletező és egyedi hangvételű vokális műfajt képviseli. Saját generációjának kiemelkedő muzsikusaival, úgymint Lamm Dávid, Dés András, Szandai Mátyás, Hock Ernő, Sárvári Kovács Zsolt, Rácz Krisztián, Mihalik Ábel rendszeresen játszottak Budapest klubjaiban illetőleg jelentősebb fesztiválokon. Az idősebb generáció számos tagjával is volt alkalma együtt játszani. Az állandó zenekarok mellett gyakran vendégeskedik alkalmi jazzformációkban is, valamint volt alkalma fellépni az ország két professzionális big bandjével, a Budapest Jazz Orchestra-val és a Modern Jazz Orchestra-val. Tanítással is foglalkozik, 2011-től a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-ének tanára. A Posticumban Fehér Gézával (gitár) és Horváth Balázzsal (nagybőgő) fog fellépni.

A koncert megvalósulását az NKA támogatja, a Cseh Tamás program keretében.

Belépő: 15 RON


febr.
15
 
15:30 - 19:30


DIÁKRELAX - HETI RELAXÁCIÓ ISKOLÁSOKNAK

 

 

 

Stresszel a suli? Túl soknak érzed, amit teljesítened kell? Újabb megmérettetés előtt állsz? Feszült és fáradt vagy délutánonként? Nem jössz ki osztálytársaiddal? Vagy csak úgy érzed, egy kis minőségi nyugi kellene olykor tanév közben?

 Az ártalmas stressz, melyet sok esetben sem kezelni, sem kikerülni nem tudunk magas idegrendszeri és testi feszültségszintet tart fenn bennünk. A feloldásra és feldolgozásra nincsenek eszközeink, ezért gyakorta érzékeljük negatív befolyását különböző formákban. A relaxáció megtanulásával és rendszeres gyakorlásával csökkenthetjük az ártalmas feszültségeket, megkímélve egész szervezetünket a rá gyakorolt káros hatástól.

 A Diákrelax a Posticumban ebben próbál meg segíteni neked.

 Miben segít a Diákrelax?

-       csökkenti a szorongást, a testi-lelki feszültséget

-       a szervezet ellenállóbbá és védekező képesebbé válik a stresszel szemben

-       segíti az idegrendszer működését

-        gyakorlásával javul a közérzet és létrejön a lelki kiegyensúlyozottság

-       fejleszti az önismeretet ezáltal elősegítve a személyiségfejlődést

-       segíti a koncentrációt, javítja a figyelemzavart

-       segít leküzdeni a hiperaktivitást

-       támogat mások elfogadásában, megértésében, társas alkalmazkodási képességünk javításában

-        önuralom- és önszabályozási képességét fejleszt, megalapozza az önkontrollt

 Programvezetők:

 Molnár Éva Kinga pszichológus, pszichoterapeuta

Szabó Csilla relaxációs és szimbólumterapeuta

 

Időpontok: szerda délutánonként február 15 – május 4. között

15:30 – 16:30 – kisiskolások

17:00 – 18:00 – ötnyolcasok

18:30 – 19:30 – középiskolások

 Helyszín: Posticum

Jelentkezés: +40 259 431 398 info@posticum.ro

Öt fős létszámon alul nem indítunk csoportot.

 


febr.
16
 
18:00


Farsangi felolvasások – az E-MIL irodalmi rendezvénysorozata

 

 

 

 

 

 

 

Farsangi felolvasások
Az Erdélyi Magyar Írók Ligája irodalmi rendezvénysorozata
2017. február 14–17.

Arad, Csiky Gergely Főgimnázium
február 14, 13 óra
Fellépnek: Karácsonyi Zsolt, Serestély Zalán, Varga László Edgár

Temesvár, Új Ezredév Református Központ (Malomárok-sor 1b.)
február 14, 18 óra
Fellépnek: Eszteró István, Varga László Edgár, Karácsonyi Zsolt
Beszélgetőtárs: Serestély Zalán

Szeged, Millenniumi Kávéház és Klub (Dugonics tér 12.)
február 15, 19 óra
Fellépnek: Farkas Wellmann Éva, Karácsonyi Zsolt, Serestély Zalán, Varga László Edgár
Beszélgetőtárs: Elek Tibor

Nagyvárad, Posticum Ház (Teiului utca 26.)
február 16, 18 óra
Fellépnek: Karácsonyi Zsolt, Király Farkas, Varga László Edgár
Beszélgetőtárs : Serestély Zalán

Brassó, A Reménység Háza (Moldovei utca 2.)
február 17, 18 óra
Fellépnek: Bálint Tamás, Dimény H. Árpád, Szakács István Péter, Zsidó Ferenc
Beszélgetőtárs : Szonda Szabolcs

Marosvásárhely, G Café (Cuza Vodă utca 33.)
február 17, péntek, 18 óra
Fellépnek: Balázs Imre József, Fekete Vince, Király Zoltán, László Noémi, Lövétei Lázár László
Beszélgetőtárs: Zsigmond Andrea


febr.
18
 
18:00


THE POSTICUM JAZZ 10 - Ágoston Béla Trio

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A magyarországi jazz, világzenei és underground rockélet kiemelkedő alakja Ágoston Béla. Szaxofonon, basszusklarinéton, gitáron és szájharmonikán játszik, hozzá, ha kell, énekel. Nagy teherbírású, karakteres muzsikus, nyitott és fogékony minden színvonalas produkcióra, hogy ez mennyire így van, íme a legfontosabb formációk, melyben majd két évtizedes pályafutása alatt közreműködött: Mecseki Free, Kispál és a Borz, Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes, Vízöntő, Kampec Doroles. Meg hát ott vannak a saját zenekarok, az Ágoston Kvartett, az Agostones és a mostanság oly népszerű Zuboly. A Posticumban Rubik Ernő Zoltánnal (zongora) and Bágyi Balázs (dob) fog fellépni.
 
A koncert megvalósulását az NKA támogatja, a Cseh Tamás program keretében.
 
Belépő: 15 RON

márc.
4
 
18:00


THE POSTICUM JAZZ 10 - BALÓ ISTVÁN KONCERT

 

 

 

 

 

„Mint ahogy folyó halad a medrében, úgy szeretnénk zenélni, és alkalmanként újra és újra megfesteni zenében megfogalmazott képeinket. Az előadni kívánt darabokhoz igyekszünk kiválasztani azokat az eszközöket, színeket, zenei megoldásokat, melyek a leghívebben tükrözik az adott darab mögött meghúzódó érzést, gondolatot, megtartva ugyanakkor a lehetőséget arra, hogy azok mégis mindig egy kicsit másképpen, de mégis mindig hasonlóan szólaljanak meg .” (Baló István)

Baló István, a magyarországi jazzélet meghatározó alakja, 1978-ban végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán. Zenei pályafutása során többek olyan kiváló zenészekkel koncertezett és készített felvételeket, mint Regős István, Dés László, Másik János, Binder Károly, Dresch Mihály, Gadó Gábor, Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, Párniczky András (Nigun zenekar), Borbély Mihály, John Tchicai, David Murray, Archie Shepp, Dewey Redman, Chico Freeman, John Zorn. Szabados György zenekarának tagjaként aktív résztvevője volt a magyar „szabad zene" születésének. Nagyváradon Ajtai Péterrel (nagybőgő) és Pozsár Mátéval (zongora) lép föl.

Helyszín és időpont: Posticum, 2017. március 4, 18:00 óra

Belépő: 15 RON


márc.
23
 
18:00


Lugosi Teleki Enikő: AnyaTérKép (könyvbemutató)

 

 

 

 

 

Könyvbemutatóra hívja szeretettel az érdeklődőket a Posticum. Teleki Enikő AnyaTérKép című verseskötete az anyává válás lírai naplója. Az anyaságból, áldott állapotból, új élet születéséből feltáruló magasságokat és mélységeket barangolja be, így lesz anyai lét egyetemes belső térképének iránytűjévé.

 

Néhány gondolat a szerzőtől: „Sorsunk alakulására vártam egy folt miatt, amikor a kötetben szereplő versek egyike megszületett. Emlékek törtek fel bennem első gyermekemmel töltött áldott állapotomról, a körülöttem megéltekről, és a leírt szavak szinte azonnal hitelt kaptak, ő is élni akar. Élni kezdett a szó is bennem, valahogy valósággá vált. Már akkor tudtam, hogy a megtapasztaltakat másokkal is meg szeretném osztani.

Kérdések, kettősségek, életsorsok, vágyak, hit, aggodalom, öröm, félelem… Az AnyaTérKép egy párlat abból, amit megélhettem vagy mások tekintetéből megsejthettem. Kernács Viktória illusztrációival, úgy érzem, kiteljesedett.”

 

A könyvbemutatót a nagyváradi Napszínpad társulat közreműködése teszi rendhagyóvá. A visszajátszó-színház eszközei sajátos kapcsolódást tesznek lehetővé a szerző, a kötet és a közönség között. A szerző kísérője, beszélgetőtársa és egyben a visszajátszó-színház játékmestere Bordás Andrea.

A program során a PKE tanító- és óvóképző szakos diákjai gyerekfelügyeletet biztosítanak

Belépés ingyenes

 


márc.
25
 
19:00


The Posticum Jazz 10 - Dresh Mihály Quartet

 

 

 

 

 

 

 

„Mindig úgy igyekszem zenélni, hogy tudom: a zene az isteni szférához kapcsolódik. Talán ha jól csinálja az ember.”

Az 1955-ben született Dresch Mihály (szaxofon, fuhun) a mai magyar dzsessz kiemelkedő alakja, zeneszerző és szaxofonos, aki a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki. Első lemeze az 1985-ös Sóhajkeserű volt a Dresch Quartettel, amely azóta változó felállásban működik. Számos elismerésben részesült, 2010-ben Szabó Gábor-díjat kapott.

A művész Bognár Andrással (nagybőgő), ifj. Csoóri Sándorral (Brácsa) és Szabó Dániellel (cimbalom) lép föl a Posticumban.

Belépő: 15 RON


márc.
30
 
17:00


Ars Persica – perzsa művészeti kiállítás

 

 

 

 

A Posticum kulturális központ együttműködésben a budapesti Perzsa Kulturális és Művészeti Központtal és a magyarországi Iráni Kereskedelmi Központtal perzsa művészeti kiállításra hívja a nagyváradi közönséget.

 A most látható kiállítás alapvető célja, hogy az évezredes múltú távoli kultúrák sorából a perzsa – iráni kultúra hagyományos értékeit bemutassa és megismertesse, egyben az információs hiányokból fakadó téveszméket megszüntesse.

 A kiállítás keretében látható kézműves tárgyak segítségével, melyeknek évezredes értékei a mai világörökség részei, a Perzsa Kulturális és Művészeti Központ és a Posticum a perzsa művészet reprezentatív műtárgyaival szeretné megismertetni Nagyvárad közönségét.

 A program egyedisége mellett különlegessége, hogy első ízben Romániában a NAGYVÁRADI POSTICUM épületében láthatja a nagyközönség.

 A most megnyíló kiállítással egyben egy PERZSA KULTURÁLIS bemutatkozás sorozata veszi kezdetét EURÓPÁBAN, melynek célja, hogy a kultúrák találkozásával segítse a világ egymástól távoli értékeinek megismertetését és elfogadását.

 Megnyitó: 2017. március 30., 17:00 óra

 Nyitva tartás: 2017. március 30-április 2.

10:00-19:00 óra

 Csoportokat előzetes jelentkezés alapján fogadunk. Jelentkezni lehet a következő elérhetőségeken:

+40 259 431 398

+40 744 504 051

 E-mail: info@posticum.ro

 Belépés ingyenes


ápr.
8
 
8:00 - 20:00


Költészet napja: Biciklizés határokon át Jelenits Istvánnal

 

 

 

Szeretettel hívunk minden kedves nagyváradit, aki úgy érzi, tavasztól, verstől, daltól új életre kel, rendhagyó, költészet-napi ünnepi biciklitúránkra. Vendégünk a legendás tanár, irodalomtudós szerzetes, Jelenits István lesz, akivel április 9-én átkerékpározunk a határon Berettyóújfaluból Nagyváradra.

Verskedvelők jelentkezését várjuk a következő elérhetőségeken: Tel.: +40 259 431 398 ; info@posticum.ro

istvannemes@yahoo.com

A jelentkezők számára a programon való részvétel ingyenes!

Kérjük, a résztvevők  hozzanak magukkal izolírt (polifoam) és hálózsákot!

Program

Április 8., szombat - Biciklitúra Nagyváradról Berettyóújfaluba

 

08:00 - indulás Nagyváradról

11:00 - Előadás Pilinszky János költészetéről – Berettyóújfalui Művelődési Központ (magyarországi idő szerint)

13:00 - ebéd

16:00 - Séta Jelenits Istvánnal szülőhelyén

20:00 - Vacsora

 

Április 9., vasárnap - Biciklitúra Jelenits Istvánnal Nagyváradra

 

10:00 - Indulás Nagyváradra (magyarországi idő szerint)

12:00 - Ebéd a Posticumban (romániai idő szerint)

18:00 - Verses szentmise a Posticum kápolnájában

19:00 - A lélek anyanyelvén - Bogdán Zsolt és ifj. Csiki Boldizsár előadóestje

Műsoron: Ady, József Attila, Kányádi, Radnóti, Arszenyij Tarkovszkij, Székely János versei.

Zenei repertoár: Liszt: Petrarca-szonett; Chopin: F dúr keringő; Brahms: B moll Intermezzo; Szkrjabin H dúr etűd; Chopin: A moll keringő; Szkrjabin: Cisz dúr etűd; Gershwin: The Man I Love; Bartók Béla: Andante, Tíz könnyű zongoradarab.)

Egy kis kedvkeltő Kányádi Sándor tollából:

http://mek.oszk.hu/02600/02673/html/mondani.htm


ápr.
8
 
19:00


The Posticum Jazz 10: Trio Squelini & Rohmann Ditta koncert

 

 

 

 

 

 

„Szőke Szabolcs, Szalai Péter, Váczi Dániel – három muzsikus, akiknek munkásságát aligha lehet kategorizálni és ez így van jól. Nem „sztárok“, egyszerűen csak teszik a dolgukat, komponálnak, zenélnek, érdekes projekteket hoznak létre, és a koncertlátogatók (no meg a kollégák is) tudják: ha a nevüket olvassák, biztos ízléssel, különleges zenékkel, magas színvonalú és szellemileg is tápláló produkciókkal fognak találkozni.” (Borbély Mihály)

Egy különleges hangszerelésű trio valahol a világzene és a kortárs zene határmezsgyéiről.

Belépő: 15 RON Az együttes tagjai: Szabolcs SZŐKE - gadulka, array mbira, sarangi, Péter SZALAI - cajon, cajonito, kalimba, bass-kalimba, frame drum, aquaphone, small percussion Dániel VÁCZI - alto & sopranino saxophone, kalimba, aquaphone

"Rohmann Ditta a korhűt kortalanná avatja. Tanul a historikus irányzatok életteli formálásából és beszédes deklamációjából és úgy viszi át azokat a modern hangszerre, hogy néha azt hisszük, neki is kópia-cselló van a kezében. A legfontosabb: játéka semmiképp nem kópiája sem újkori, sem a zeneszerző korát felidézni törekvő előadói stílusú gordonkásokénak." (Hollós Máté)


ápr.
9
 
19:00


Bogdán Zsolt – A lélek anyanyelvén (előadóest ifj. Csíky Boldizsár zenei közreműködésével)

 

 

 

 

Műsoron: Ady, József Attila, Kányádi, Radnóti, Arszenyij Tarkovsszkij, Székely János versei.

Zenei repertoár: Liszt: Petrarca-szonett; Chopin: F dúr keringő; Brahms: B moll Intermezzo; Szkrjabin H dúr etűd; Chopin: A moll keringő; Szkrjabin: Cisz dúr etűd; Gershwin: The Man I Love; Bartók Béla: Andante, Tíz könnyű zongoradarab.)

Részlet ifj. Csíki Boldizsár leírásából:

Költészet és zene. Rokonságuk, együttélésük, egymásra hatásuk születésük pillanataitól a jelenkorig közismert, könyvtárnyi eszmefuttatás íródott erről. Összeállításunk alapgondolata és indoklása legfőképpen a közös hangulati elem megtalálása és felmutatása. Az összeállítás belső logikáját, összetartó erejét a válogatásnak az a szándéka adja, hogy az emberélet korszakainak élményeit a hallgató elé tárja. Így alakult ki a versek sorrendje. Karrierje delelőjéhez érve, az ember visszanéz ifjúkorára, rácsodálkozik felnőtté válására és némi rezignációval tekint saját korára.

Belépő: 15 RON


ápr.
13
 
16:00 - 20:00


Gyógyító nap - Testünk üzenetei

 

 

 

 

 

 

 

 A pszichodráma és a családállítás dramatikus módszereit használó gyógyító napra hívjuk a kedves érdeklődőket.

Testünk üzenetei fontosak. Segítségükkel lépünk kapcsolatba önmagunkkal, fontos kérdéseinkkel, jól működő, vagy rendezetlen szeretetkapcsolatainkkal. Utat keresünk lelkünkhöz, az Élethez. Gyógyító utat.

Céljaink:

• Testünk jobb elfogadása, szeretete

• A lélek működésének megtapasztalása

• Rálépés az egészségünkhöz vezető útra

• Örömmel játszani és közben gyógyulni

Vezető: Dr. Mézes Zsolt László (lelkész, mentálhigiénés szakember)

Belépő: 20 lej/résztvevő

Maximális csoportlétszám egy foglalkozásra: 20 fő.

Jelentkezés: info@posticum.ro

0040 – 744 504 051


ápr.
16
 
19:00


Grencsó István & Dukay Barnabás – Húsvéti jazz a Posticumban

 

 

 

 

 

 

 

Grencsó István és Dukay Barnabás duója az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb formációja a jazz és a kortárszene határterületéről.

Grencsó István évtizedek óta a magyar avantgárd jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina zenekarral indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években a Dresch Quartet tagjaként és Szabados György partnereként tett szert. 1985-ben megalapította a Grencsó Kollektívát, mely azóta is az első számú zenekara. A triótól a big bandig több különböző formációval szerepelt és készített felvételeket, melyekkel a jazz, az etno zene, a pop, a rock, sőt régi magyar tánczenék elemeit különböző módokon vegyíti egyedi, csak rá jellemző látásmóddal.

Dukay Barnabás a győri Tinódi Lantos Sebestyén Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte zenei tanulmányait Unger Ilona (zongora) és Fekete Győr István (zeneszerzés) növendékeként. 1969 és 74 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán zeneszerzést tanult Sugár Rezsőnél, diplomáját 1976-ban szerezte meg. 1970 és 90 között az Új Zenei Stúdió tagja, mint zeneszerző és előadó. 1974-től 1991-ig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, ahol szolfézst és zeneelméletet tanított. 1991 óta a Zeneakadémián tanít.

Belépő: 15 RON

 

tovább

ápr.
29
 
19:00


The Posticum Jazz 10 - Dés András koncert

 

 

 

 

 

 

 

Dés András 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz tanszékén. Számos népszerű magyar jazz együttes tagjaként koncertezett Európa és a világ híres színpadain, amilyen a Carnegie Hall, az amszterdami Concertgebouw, a damaszkuszi operaház, a jeruzsálemi színház vagy a Shanghai World Expo. Az utóbbi években Dés kifejlesztette saját ütős hangszeregyüttesét. Jobb kezével dobol, bal kezével különböző ütősökön játszik. Néhány kézi ütős hangszeren is játszik, amilyen a magyar kanna, néhány kézi dob a világ minden tájáról, és néhány latin-amerikai hagyományból származó hangszer. Nagyváradon saját triójával lép fel, amelynek tagjai Fenyvesi Márton (gitár) és Tóth István (gitár). Új albumuk, a Gardening hangjait fogják megszólaltatni, amely a négy antik elem témakörére épül föl.

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának keretében valósul meg.

Belépő: 15 RON


máj.
6
 
19:00


Klasszikus zenei mesterkurzus és koncert

 

 

A Posticum fiatal tehetségeket támogató programja keretében mesterkurzusra hívja tehetséges ifjú zeneművészeinket, tanáraikat és minden kedves érdeklődőt.

 

Meghívott előadó:

Elizabeth Pitcairn hegedűművész (USA ), a legendás Red Mendelssohn Stradivarius tulajdonosa.

Helyszín: Posticum, Nagyvárad

Időpont: 2017. május 6-7. (szombat - vasárnap)

 

PROGRAM

KAMARAEST

Május 6., szombat 19:00

Elizabeth Pitcairn (USA) – hegedűművész

Szokody Anikó (HU) – zongoraművész 

A koncert programjának megtekintéséért kövesd: Műsor (PDF).

Belépés ingyenes

 

MESTERKURZUS

Május 7. Vasárnap

10:00 Mesterkurzus 16:00 szakmai beszélgetés (workshop) A mesterkurzusra alap és középfokon tanuló fiatalok adhatják be jelentkezésüket. Jelentkezési feltételek: - Korhatár: 12 – 18 év - országos, nemzetközi versenyeredmények - szabadon választott darab/darabok - jelentkezési lap kitöltése és video internetes feltöltése (a feltöltés helyét a mellékelt jelentkezési lapon kell jelezni a link megadásával).

Aktív hallgatóként a kurzuson való részvétel kizárólag a hegedűművész választása szerint, a feltöltött zenei anyag alapján lehetséges. Az aktív hallgatói részvételt elnyert fiatalok személyesen, e-mailben kapnak értesítést az eredményről.

Az aktív résztvevők számára a kurzus és a művésznő koncertjére való belépés ingyenes. Az aktív résztvevők számára a Posticum fellépési lehetőséget biztosít Svájcban 2017.06.11-én.

Passzív hallgatók:

Részvételi díj: 20 €, mely magába foglalja a belépődíjat a művésznő koncertjére (helyszínen fizetendő).

A kurzus végén minden aktív és passzív hallgató igazolást kap a kurzuson való részvételről (Certificate).

Jelentkezés módja:

Kérjük, kövesse az alábbi linket és kattintson a megjelenő térképen az országra, amelyben él. Az angol jelentkezési lap innen is letölthető:

http://www.orchestraposticum.eu/pages/index.php?page=novus

Jelentkezési határidő: 2017. március 20. (hétfő)

Javasolt érkezés: 2017. május 6. (szombat) 17:00 óra (vacsora előtt). Javasolt távozás: 2017. május 7. (vasárnap) 19:00 óra (vacsora után).

Kérjük, hogy minden jelentkezni szándékozó, illetve tanár vagy érdeklődő, aki a teljes programon kíván részt venni, töltsön ki jelentkezési lapot és küldje el a megadott e-mail címre.

JELENTKEZÉSI LAP

(magyar)

(Kérjük kitöltve, Microsoft Word vagy PDF dokumentum formájában elküldeni a lapon megadott e-mail címre).

Aktív, passzív hallgatók, tanárok, érdeklődők számára a Posticumban szállás és étkezés foglalható.

Teljes ellátás (szállás 12 EURO, étkezés 15 EURO) összköltsége: 27 € (passzív hallgatók részére + 2O EURO részvételi díj).

Javasolt érkezés: 2017. május 6. (szombat) 17:00 óra (vacsora előtt) Javasolt távozás: 2017. május 7. (vasárnap) 19:00 óra (vacsora után)

A jelentkezés határideje: 2017. március 20. (hétfő)

 

AKTÍV résztvevő:

Vezetéknév:

Keresztnév:

Születési idő:

E-mail:

Iskola neve, címe:

Tanár neve:

E-mail:

Versenyeredmények:

Szabadon választott darab/darabok:

Video linkje (max. 10 perc):

 

EGYÉB (kérjük aláhúzni a megfelelő kategóriát):

- passzív

- tanár

- érdeklődő

Vezetéknév:

Keresztnév:

E-mail:

Intézmény vagy város:

Részt kívánok venni a teljes programon (aláhúzással). IGEN/NEM

Étkezést kérek. IGEN/NEM

Szállást kérek. IGEN/NEM

Jelentkezési lap küldése illetve egyéb igények, kérdések esetén a kérjük a kapcsolattartóhoz fordulni.

Kapcsolattartó:

Huszár Emőke, e-mail: huemoke@gmail.com

 


máj.
13
 
19:00


The Posticum Jazz 10 – Mizsei - Ágoston - Keönch Trio

 

 

 

 

 

 

 

 „Az Ágoston-Mizsei-Keönch trió tagjai a zene bölcsőjét állták körbe, a három szülő, a ritmus, az énekdallam és a tárgyakból jövő dallamok szerepeiben. Inspiráló és lenyűgöző muzsikájuk forrásai az ősi, profán kántálásoktól a szakrális polifónián át egészen a Kubrick Űrodüsszeiáját megidéző space-soundok-ig terjedtek, sajátos zenetörténeti ívet bejárva. (…)  Aki kimeríthetetlen kreativitással alkotott modern és szép zenét akar hallani, annak meg kell ismerkednie ezzel a trióval!” (JazzMa a 2017. április 14-i budapesti koncertről)

Újabb különleges koncert a The Posticum Jazz 10 sorozatban! Fellépnek: Mizsei Zoltán (billentyű, ének, effektusok), Ágoston Béla (szopránszaxofon, hagyományos fúvósok), Keönch László Farkas (ütősök).

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja keretében valósul meg.

Belépő: 15 RON


máj.
21
 
19:00


Jazz terasz a Posticumban

 

 

 

 

 

 

 

A Posticum születésnapja alkalmából májusi szabadtéri koncertre hívja Nagyvárad zenekedvelőit a ház teraszára. A koncert az utolsó a The Posticum Jazz 10 sorozatból. Fellép a Papajazz (előzenekar meglepetés).

 

A Papajazz 2005-ben alakult Budapesten, profi muzsikusokból. Az eredetileg quartet felállású zenekar minden tagja nagy kedvelője volt az úgynevezett „oldschool” jazznek, annak ellenére, hogy nem mindegyikük foglalkozott előtte behatóan ezzel a stílussal. Első lemezük, a „Papajazz”, 2006-ban jelent meg. A zenekar a ’20-as,’30-as és ’40-es évek muzsikája iránt érez elkötelezettséget. Akár egy kiskocsmában, akár egy hatalmas koncertteremben, élvezetes, szórakoztató muzsikát játszanak közönségüknek. Repertoárjukon megtalálható a korszak rengeteg ismert és számtalan kevésbé ismert amerikai és magyar slágere.

Belépő: 15 RON

A koncert az Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja keretében valósul meg.


máj.
30
 
20:00


Faragó Miklós és a Jazz Consort a Posticumban

 

 

 

 

Az eredetileg trió formációt 1984-ben alapította Faragó Miklós jazzgitáros. Tíz év szünet után a zenekar új lendülettel alakult újra és elsősorban a zenekarvezető szerzeményeit játssza. A tagok egyaránt otthonosan mozognak a latin, mainstream és swing világában is. A jó értelemben vett eklektikusság a Jazz Consort repertoárjában is visszaköszön.

Faragó Miklós – gitár, Csányi Zoltán – billentyűk, Hárs Viktor – bőgő, Jeszenszky György – dob

Belépő: 15 RON


jún.
5
 
19:00


Visszatérés a Földanyához - Előadások a bolíviai Földanya törvényről

 

 

 

 

 

 

 

Előadó: Prof. dr. Manuel Hurtado Duran SJ (Bolíviai Katolikus Egyetem, Cochabamba)

 

Posticum Keresztény Kulturális Központ, Nagyvárad, (Str. Teiului 26.), 2017. június 5., 19:00

 

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem a nagyváradi Posticum kulturális központtal együttműködésben egyedülálló előadásokra hívja hallgatóit. Bolívia többnemzetiségű törvényhozása 2010-ben hagyta jóvá a Földanya (Pachamama) jogairól szóló törvényt. A törvény, elsőként a világon, az élőlények szoros és kölcsönös függésben álló organikus kapcsolatrendszerének fogja fel a Földet, és jogi személyiségnek tekinti. A törvény szemléletmódjának egyedülálló sajátossága az, hogy az emberi közösségeket e kapcsolatrendszer részeként kezeli, nem a természet fölött álló entitásoknak. A jogszabály másik neuralgikus pontja a Földanya szakralitása az indián kultúrában. A kezdeményezés eredeti: a törvény azt üzeni, hogy ha meg akarjuk óvni a Föld integritását, a természethez (még) közel álló népek kultúrájából kell kiindulnunk gondolkodásunkban. Életmódra vonatkozó felfogásunkat, fogyasztási szokásainkat, gazdasági és szociális magatartásunkat annak két a ténynek kell irányítania, hogy a kozmikus egész részei vagyunk, és hogy ez az egész szentséget hordoz magában. A hasonló európai és észak-amerikai jogi kezdeményezéseket és a sürgető környezeti válságot tekintve az előadások aktualitása aligha vitatható. A II. vatikáni zsinat figyelmeztetése számunkra is érvényes: itt az idő, hogy tanuljunk a gazdaságilag szegény, de bölcsességben gazdag nemzetektől, és megtörténjen az emberiség ökológiai megtérése.

 

Előadások nyelve: angol. Magyar és román fordítást biztosítunk.

 

Belépés ingyenes.

Az előadások tartalma:

• a Földanya jogairól szóló törvény ismertetése

• a törvény keletkezése

• a törvény indián kulturális és szociális háttere

• kritikák és kihívások

• teológiai és interkulturális reflexiók

Az előadókörút programja:

  • Posticum, Nagyvárad – 2017. június 5.
  • Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár – 2017. június 6.
  • Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc – 2017. június 7.
  • Párbeszéd Háza, Budapest – 2017. június 8.
  • Jesuitenkirche / Alte Burse, Wien – 2017. június 9.

„A mi korunk pedig az elmúlt századoknál jobban rászorul erre a bölcsességre, hogy minél emberibb legyen minden újdonság, amit az ember fölfedez. A világ jövője forog ugyanis veszélyben, ha nem támadnak bölcsebb emberek. S megjegyzendő, hogy sok gazdaságilag szegény, de bölcsességben gazdag nép a többieknek igen nagy segítséget nyújthat.” (Gaudium et spes 15)

 

„Szent és termékeny ő. Az élet forrása, amely minden méhében hordozott élőlényt táplál és mindről gondoskodik. Állandó egyensúlyban, harmóniában és kapcsolatban áll a kozmosszal. Az összes ökoszisztémából, élőlényből és azok önszerveződéséből áll össze.” (Alvaro García Linera, Bolívia alelnöke)


júl.
4
 
19:00


Grundmann Quartet (Dresden) - Bach visszhangok

 

 

 

 Johann Sebastian Bach zenéjének visszhangjai több évszázad múltán is visszaköszönnek kis és nagy, kiváló és zseniális zeneszerzők muzsikájában, függetlenül attól, hogy e rímelés a forrásra tudatos-e vagy sem. A neves holland oboaművész, Eduard Wesly által 2010-ben Drezdában alapított Grundmann Quartet július 4-i koncertje e visszhangok legérdekesebbjei közül szólaltat meg néhány darabot. A program érdekessége, hogy a jól ismert nagyok mellett (Mozart, Sosztakovics) olyan zeneszerzőket is megszólaltat, mint Georg Druschetzky, Grassalkovich Antal herceg, majd Habsburg József főherceg budai udvari zenésze, vagy éppen Johann Christian Bach, aki családi örökségként viszi tovább Bach zenéjét. És természetesen, méltó zárszóként Bach zenéje is megszólal.

GRUNDMANN QUARTETT

Eduard Weslyoboa(Concertgebouw Amsterdam; Orchestra Libera Classica, Tokyo; Al Ayre Español, Zaragoza)

Ulrike Titzebarokk hegedű (Dresdner Barockorchester, Drezda; Bell’Arte, Salzburg)

Bettina Ihrigmélyhegedű (Hannoversche Hofkapelle, Hannover; Neue Düsseldorfer Hofmusik, Düsseldorf; Düsseldorf)

Ulrike BeckerGordonka (Lautten Compagney, Berlin)

Belépől:15 RON

 

Bachs Echo

 

Johann Christian Bach (1735-1782)

Oboenquartett in F

Allegro

Minuetto di Variatione

 

Georg Druschetzky (1745-1819)

Oboenquartett in g

Adagio - Allegro

Andante

Allegro

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Largo und Fuga in F, KV 404a/4

Adagio in d, KV404a/2

Finale aus Quartett in G, KV 387

(Bearbeitung Eduard Wesly)

Molto Allegro

 

 

Dmitri Schostakowitsch (1906-1975)

5 Präludien und Fugen aus op. 87

(Bearbeitung Eduard Wesly)

 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Choral „Vor deinen Thron tret’ ich hiermit“ BWV 668

 


szept.
23
 
10:00


Az isteni kiáradása - Hindu szent tánc tanfolyam P. Saju George SJ indiai jezsuitával

 

 

 

"Isten jelenléte élő jelenlét. Jelen van különféle munkálkodó energiái által, amiket a hinduizmus szimbolizál, megnevez, mint mi a különböző kegyelmeket. Istennek ezek az energiái kiáradnak a tánc által is. Isten táncol, hogy jelenlevővé tegye magát és aktívvá a kozmoszban." (Saju George SJ)

Saju George keralai származású jezsuita szerzetes a hindu Bharatanatyamszent tánc művésze és doktora. Az evangéliumot és az istendicséretet a tánc által eleveníti és éli meg. Szeptemberi európai előadókörútja során a Posticumban egész napos workshopot tart. Szeretettel várunk mindenkit, aki hisz abban, hogy a tánc mélyén isteni energiák rejlenek, s a tánc nyelve lehet akár a szemlélődés, az imádság nyelve is.

Részvételi díj: 30 RON

A résztvevőknek kérésre ebédet biztosítunk. Az ebéd ára 23 RON. Kérjük, szándékukat jelezzék jelentkezéskor.

Jelentkezés:

Mobil: 0040 744 504 051

0040 259 431 398

E-mail: info@posticum.ro


okt.
5
 
18:00


REFORMÁCIÓ 500 GÁNÓCZY SÁNDORRAL

 

 

 

 „Csak aki változik, marad hű önmagához.” (Herbert Haag)

A Posticum három napos rendezvénysorozatra hív minden kedves érdeklődőt, amelynek vendége Gánóczy Sándor professzor, a Kálvin-kutatás nemzetközileg elismert szaktekintélye lesz.

A többnapos rendezvény során a résztvevők előadásokat hallgathatnak és szemináriumokon vehetnek részt, amelyeket a professzor vezet.

Program

18:00 óra: Wolfhart Pannenberg teológiája és annak ökumenikus vonatkozásai (előadás)

10:00 óra: I. szeminárium: Kálvin és a pápaság

16:00 óra: II. szeminárium: Isteni és emberi szépség Kálvin szerint

10:00 óra: Az emberhez méltó halálról - válasz Hans Küngnek

12:00 óra: Csoportbeszélgetés, kiértékelés

 

A program meghívott partnerszervezetei:

BBTE - Római Katolikus Teológia Kar

Debreceni Református Hittudományi Egyetem

Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet

Gyulafehérvári Római Katolikus Teológiai Intézet

Külsősök számára a programon való részvétel ára szállással és teljes ellátással 50 euro / 220 RON.

 

Egyéni opciók:

 Szállás: 60 RON

 Reggeli: 10 RON

 Ebéd: 23 RON

 Vacsora: 17 RON

 

Jelentkezni lehet:

Posticum

Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein

Mobil: +40 744 504 051

Email: info@posticum.ro

 A szemináriumokhoz való felkészülésre a bibliográfiát, és a szövegek elektronikus változatát a következő elérhetőségen kérhetik az érdeklődők:

 Nemes István - istvannemes@yahoo.com

 


nov.
10
 
18:00


Zen elvonulás Niklaus Brantschen SJ-vel

 

 

 

Niklaus Brantschen svájci jezsuita szerzetes és zen-mester.

A svájci Lassalle-Haus alapítója.

Hugo M. Enomiya Lassalle és Yamada Koun Roshi tanítványa.

 Program

18:00 óra

Előadás és könyvbemutató:

Tartja: Niklaus Brantschen

Dalai láma, Franz Alt: A dalai láma felhívása a világhoz. Az etika fontosabb a vallásnál. Posticum Books, Nagyvárad 2017

Dalai Lama, Franz Alt: Apelul lui Dalai Lama către lume. Etica este mai importantă decât religia. Posticum Books, Oradea 2017

21:00 óra – elvonulás kezdete

Az elvonulás 2017. november 12-én du. 14:00 órakor ér véget.

Mindenkit várunk, kezdőket és haladókat egyaránt, akik szeretnének megismerkedni ezzel az Úttal.

 Részvételi díj: 50 EUR/220 RON/15 500 HUF fő

 Jelentkezés és információ:

Kelemen Etelka

0040 755 107 455