Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 1 2 3

február

Iskola másként


ÉVGYŰRŰ - GYEREKPROGRAMOK 2017

 

 A 2017-es évben a föld jegyében, az anyaság, család, a természetközeliség tematizálásán keresztül igyekszünk megfogalmazni szellemi műhelyünk szemléletét. Fontosnak tartjuk az alapértékek, a szellemi, lelki tőke gyerekkori beágyazódását, melyre biztonsággal építhető az örökérvényű emberi minőség. Ezen meggyőződésünk margójára dolgoztuk ki a 2017-es évi, minden diákkorosztályt megszólító gyerekprogramjainkat, melynek téli, tavaszi, nyári és őszi foglalkozásait az lskola másként hét tanügyminisztériumi rendeletben megszabott időszakaihoz igazítottuk, hogy a diákok iskolai szervezésű csoportokban vehessenek részt a foglalkozásokon. A tavaszi foglalkozást az éves rendszerességű Posticum Gyerekfesztivál égisze alatt valósítjuk meg.

Tematikus programjaink egy-egy mese köré épülnek, majd egy keretjáték szabta forgatókönyv alapján alakul a történet íve, játekos, ismeretterjesztő és környezetkultúrát fejlesztő műhelymunkákon keresztül, melyek során a tudományok, a kepzőművészet, a földrajz, a történelem, az irodalom és a nyelvtan eszközeivel kerül feldolgozásra a programot meghatározó matéria: a só, a fa, a föld, a búza.

tovább

A SÓ

 

 

A tél hideg, szilárd minőségének hordozójaként, a föld mélyéből, az örök mozdulatlanságból válik a fehér, jégkeménységű só minden elő szervezet, a meleg, folyékony vér, az élet forrásául szolgáló óceánvizek szerves alkotóelemévé. Ezt az életté lényegülő folyamatot kísérjük végig, a só útját járva, játékos, kísérletező formában.

A sóhoz kapcsolódó műhelymunkákat a Mint sót a levesben című magyar népmese foglalja keretbe. A foglalkozást egy közös étkezés zárja. A műhelymunkák végigkövetik a só útját a kibányászott kősótömböktől az ebéd során elfogyasztott, ételben oldott sóig.

 Tervezett műhelymunkák:

 -csoportjáték

-sótömb-rejtvény

-só-liszt gyurma

-sóanimációs műhely

-só a mikroszkóp alatt

-sótörő- mozsárban

-nyelv- és irodalom műhely

-szenzoriális sátor

-történelmi, földrajzi feladatok a sókitermeléshez kapcsolódóan

-közös étkezés

 

 

 

 

tovább

A KÁRPÁT-MEDENCE LOMBHULLATÓ ERDEINEK ÉLŐVILÁGA

 

 

 

Előadó Wanek Ferenc, nyugdíjas egyetemi földtanoktató, Kolozsvárról


Általában, ha az erdők élővilágára gondolunk, a fák, virágok, madarak és a nagyvadak idéződnek fel bennünk. Az előadás célja rávilágítani arra, hogy az apró, szemmel nem, vagy alig látható élőközösségeknek mekkora szerepük van a lombhullató erdők ökológiai egyensúlyában. Mindez gazdag képi illusztrációval fűszerezve kerül bemutatásra.

tovább

HANGSZERBEMUTATÓ KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

 

 

 Kiss Tünde zenepedagógus vezetésével barangolásra hívjuk a gyerekeket a zene birodalmába. A gyerekek játékosan, interaktív módon megismerkedhetnek az egyes hangszercsoportok jellegzetességeivel. A zenéléssel, tánccal, játékkal tarkított egyedülálló zenei kirándulásra szeretettel várjuk az érdeklődő kicsiket és nagyokat.

tovább

FALMÁSZÁS A GECKO-BAN

 

 

A falmászás iránt érdeklődő gyermekek képzett szakemberektől minden szükséges segítséget megkapnak a falmászás technikájának elsajátításához: könnyed kihívásként megélve, játékosan, lépésről lépésre tanulhatják el a falmesterektől a falmászás alapjait.

A technikák elsajátításán túl igyekszünk a gyermekekben kialakítani a testmozgás és a természet iránti szeretetet, és olyan készségek formálásában támogatjuk őket, amelyek a mindennapokban hasznosak.

A falmászás a test minden izmát szinte egyszerre mozgatja meg és erősíti, kiváló lehetőséget nyújt a fizikai és mentális teljesítőképesség korlátainak megismerésére, a kreativitás, a szociális és érzelmi képességek fejlesztésére. Ajánlott életkor: 6 éves kortól – 99-ig.

A játékos gyakorlatokkal az életkori sajátosságokhoz igazodunk, kiemelve a gyermek egyéni képességeit.

Szükséges felszerelés: laza sportruházat, cserecipő (könnyű, szoros sportcipő), ivóvíz.

tovább