Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1

november

Épület

SZABÓ ARNOLD, műépítész

“Imre, én olyan házat tervezek magának, hogyha valaki ide belép, érezze, itt más világ van.” Nagyvárad egykori főépítésze belefáradva a disznófejű kisurakkal folytatott állandó harcba, mindennap engedményeket téve azoknak a beteg lelkeknek, akik önmagukat a szépség ismerőinek hiszik, ezzel a házzal vett elégtételt magának, de búcsút az élettől. Aki itt szétnéz, lássa meg ezt az embert.  

ERDEI GÁBOR, ácsmester

Amikor a mérnökök elvesztették szemük elől a koncepciót, és vonalzóikkal vékony szeletekre hasították volna az épület lelkét, az ő kezébe jutott ez a rajz. Félretette a zavaros részlet-terveket, a kicsinyes tanácsokat, csak ezt a képet tartotta maga elé, hogy falakban és gerendákban, tetőkben és lépcsőkben megalkossa annak hű mását. Aki itt körültekint, lássa meg a lélek szépségét.

● ● ●

A telket a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ajánlotta fel. A múlt század közepén lelkészlakás épült rajta, amit később a helybeliek kápolnaként használtak. A ház előtt levő részen pedig negyven év alatt bokrok és fák nőttek, sokan szemétlerakónak használták, míg a pincében hajléktalanok szálltak meg.

A Posticum tervezője Szabó Arnold nagyváradi műépítész volt. Noha halála megakadályozta abban, hogy részletesen kidolgozza a tervet, az általa elkészítettek alapján elindulhatott az építkezés. 1996-ban, Rencsik Imre egyházmegyei ifjúsági lelkészi hozzákezdett a munkálatokhoz. Első lépésként az épület északi szárnyát, a jelenlegi vendégházat emelték fel. Ez a rész két év alatt készült el. Az öt szinten tíz szoba, ebédlő és konyha kapott helyet. A bútorokat Mészöly Eszter belső épitész tervei alapján a Posticum Don Bosco asztalos műhelye készítette el.

1997-ben úgy nézett ki, hogy a tervből csak ennyi valósul meg a folytatáshoz szükséges pénz hiánya miatt. Ez az év újabb támogatások és támogatók felkutatásával telt. 1998-ban kezdődött a hátralevő két szárny építése. Ezek három szintjén kapott helyett a díszterem, a kápolna, a lelkészi lakás, irodák és tárgyalótermek, a folyóiratolvasó, a filmklub és a Jazzland.

Nagy feladatot jelentett a kivitelezőknek a szokatlan felépítmények elkészítése. Ilyen például a kápolna hajótörzset mintázó tetőszerkezete, amely több hónapos munkát igényelt. Az ezek során szerzett tapasztalatok későbbi munkáikban is nagy segítséget nyújtottak. Az itt dolgozó csapat Posticum Kft. néven építkezési vállalatot hozott létre.

A munkálatok végét a Posticum épülete által körülölelt kert elkészülte jelentette. A Posticumot 2000. május 21-én, a Varadinum ünnepségsorozat utolsó napján Tempfli József megyéspüspök szentelte fel és adta át rendeltetésének.

2005-ben merült fel az ötlete annak, hogy a vendégház kapacitását egy úgy épülettel bővítse a Posticum. Az első tervvázlatokat a Liechtensteini Egyetem diákjai készítettét 2007-ben egy nyári műhelymunka keretén belül. Ezek közül Aline Müller vázlata nyerte meg a Posticum tetszését. A tervek véglegesítése után 2010 elején kezdődött az építkezés (a http://anbauposticum2010.blogspot.ch/ oldalon megtekinthetőek a különböző szakaszokról készített fotók). Az új épület a régi lelkészlak helyére került. A belső tereket Costea Constantin nagyváradi festőművész tervezte.