Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1

november

Zhé Shi


ima

arccal feléd

 

a harmadik kérdés ami kísérti az, hogy ha önmagától eltér, ha nem az igent cselekszi hanem két centivel mellé, akkor a világ elfogadná és minden a lábai előtt heverne. ha megtagadná önmagát akkor uralkodhatna és megkaphatna mindent. nem számít hogy ezzel a megkapott hatalommal mennyi jót lehetne cselekedni mert ez szokott lenni a kibúvó és ürügy; semmi sem kell önmagam nélkül. ha kimondja magát, akkor lehúzzák mindenét, a testét is. nem fogja tudni végigvinni, nem fogja tudni végigcsinálni, mert megakadályozzák. ha megtagadná önmagát akkor mindent megengednének neki a világi hatalmak, zöld út, mehet. mire?! ha ki akarja mondani, akkor nonstop ellenállásba ütközik. beszélj egy kicsit félre és imádni fogunk. legyél egy kicsit hatásos és máris elment a mondanivalód lényege. mondja azt amit hallani akarnak és ne azt ami magától van: az igazat. jézus válasza erre az hogy az egyedüli amit akar, a szent. még akkor is ha azt is elveszti amivel kimondhatja. ennél sokkal fontosabb a cselekvése, amellyel továbbra is a szentet és nem mást. arccal felé, a szent felé és egy pillanatig sem fordul el. ez a lehető legexplicitebb kísértés és amikor erre a szent felé fordul akkor elhagyják az ellenkezés gondolatai – ‘egy időre’, ahogyan az evangélium mondja, mert a három év alatt bőségesen röpködnek körülötte ugyanezek a kérdések és ajánlatok. ha a körülmények változnak is, a cselekvésem továbbra is magamtól függ és még ha a testemet is lehúzzák rólam, akkor is szívemet cselekszem. ez jézus válasza.

erre a kitartásra nem tud másképpen felelni a lét, az áramlatok hozzá szegődnek. ami nem változik, annak szolgálatába állnak. ‘angyalok jöttek és szolgáltak neki’.

tegyük hozzá hogy ez a sivatagban történt negyven napi böjt után. amikor üresség vesz körbe és üres a test belül akkor nincs étel aminek az impulzusai lökjék, tehát a ritkább sűrűségek jutnak szóhoz. ami mélyen a gondolatokban van, feljön, a test sokkal inkább az elme, akarat, összpontosítás erejéből tartja fenn magát. ilyenkor sokkal inkább lehet tudni mi van a lélekben. a csendben és az űrben minden hallható. a folyamatos kísértés, ne magamat, magam helyett valami mást, legyek valami mást, és a három kérdés az, miért is térnék el magamtól. kenyérért? látványért – azért hogy ki vagyok mások szemében? vagy lehetőségekért? és az ami belőlem jönne?! felsorolták a fentiek: semmi siker, semmi megértés, semmi kenyér. jézus elég sokat éhezett. sőt, nem tűnnek el a félelmek sem. akkor miért? miért legyek én? azt akarja a szent hogy ezért mondd ki, önmagáért, nem mert MERT. nincs mert. ahogyan a teremtő, ebből a gyönyörből hogy: vagyok. önmagáért, önmagadért. a kísértés a forrásodra alkuszik. fordulj el és mindent megkapsz amit a forrásodtól reméltél. persze nem igaz, éppen erre emlékeztet jézus a válasszal. minden amit akarsz a forrsából jön, aki atya, vagy aki az akiből vagy. Magad. alighanem ez az amiért ez a rész az evangéliumban áll, mind a három szinoptikusban. mert mind kísértést szenvedünk, mindig ott vannak a kísérő gondolatok, mi lenne ha nem egyszerűen azt aki vagyok, hanem egy kicsit mellé, másképp, hatásosabban, élhetőbben? mi lenne ha eltérnék magamtól? ha érdekesebb, vagy keményebb, vagy lágyabb, vagy gyorsabb vagy módszeresebb stb. lennék mint aki a szentből, a lélekből vagyok?

 

 

akkor amikor elindultam stoppolni minden körülmény ellene szólt, minden logikus körülmény. ha nem veszem meg a jegyet előre feleútig, semmi sem lesz egy útból amely, mint utólag kiderült, mesterien elő volt készítve és magától a talapam alá jött, az én szervezésem nélkül, egy nagyobb rendezésben. a szent csak annyi volt hogy lépjek rá az útra, ez esetben szó szerint. állj ki és ints. ha nem állok ki, ez csak egy negyedórányi eltérés a cselekvésemben. kiléptem. és ezért az egyetlen lépésért egy hónapi olyan utazást kaptam ajándékba aminek lényegében időn kívül most már kimondva vagyok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tovább